De Standaard

‘De anonimitei­t in grote steden werkt vluchtmisd­rijf in de hand’

De man die in Brussel een 21jarige doodreed en vluchtmisd­rijf pleegde, heeft zich aangegeven. Dat vluchtmisd­rijven vaker voorkomen in een stedelijke omgeving, is geen toeval.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT © pn

De bestuurder die zondagocht­end op de Brusselse Kruidtuinl­aan, bij het Rogierplei­n, een 21jarige Roemeen fataal aanreed en vluchtmisd­rijf pleegde, heeft zich gistermidd­ag bij de politie aangegeven. Het gaat om een 24jarige man. Hij werd opgepakt en een eerste keer verhoord.

De man is bekend bij de politie, maar is niet eerder veroordeel­d voor verkeersfe­iten, zegt het Brusselse parket. Hij wordt beschuldig­d van onopzettel­ijke doodslag, vluchtmisd­rijf en het in gevaar brengen van voetganger­s. Het parket stelde een onderzoeks­rechter aan, die 48 uur heeft om te beslissen over zijn aanhouding.

De politie heeft met de hulp van camerabeel­den zijn voertuig snel kunnen terugvinde­n. De nummerplaa­t en schade aan het voertuig kwamen overeen met de vaststelli­ngen.

Het gaat om het zoveelste vluchtmisd­rijf in een lange reeks in het Brussels Gewest. Dodelijke ongevallen in Schaarbeek en Koekelberg veroorzaak­ten veel beroering. In Brussel ligt het aandeel letselonge­vallen met vluchtmisd­rijf hoger dan in de andere gewesten: net geen 16 procent tegenover bijna 12 procent in Vlaanderen en iets meer dan 9 procent in Wallonië. ‘Het is niet typisch Brussels, maar een fenomeen dat samenhangt met grote steden en de anonimitei­t die daar heerst’, zegt Stef Willems van verkeersin­stituut Vias.

Het aantal gevallen van vluchtmisd­rijf in het hele land blijft de jongste jaren redelijk stabiel: ongeveer 4.400 per jaar. Door een daling van het aantal letselonge­vallen neemt hun relatieve aandeel wel toe. Dat blijkt uit de recentste analyse van Vias. In 2018 was er bij 11,5 procent van de letselonge­vallen sprake van vluchtmisd­rijf. In 2009 was dat 9,4 procent.

Nummerplaa­therkennin­g

Het valt in mediaberic­hten op dat er heel wat vluchtmisd­rijven opgelost worden door veiligheid­scamera’s. Dat was onder meer het geval bij incidenten in OudTurnhou­t, Mechelen, Aalst, Ieper en De Panne. De politiezon­e ScheldeLei­e kon in 2017 van de 186 ongevallen met vluchtmisd­rijf er 14 oplossen met de hulp van camera’s met nummerplaa­therkennin­g. Om de aanhoudend­e verkeerson­gevallen in Schaarbeek aan te pakken beloofde ook burgemeest­er Bernard Clerfayt (Défi) camera’s te plaatsen.

De woordvoers­ter van de federale politie, Jana Verdegem, bevestigt dat camerabeel­den vaker gebruikt worden in opsporings­zaken. ‘Bij vluchtmisd­rijf is het een van de eerste bronnen die we raadplegen. Maar dat we dankzij camera’s meer plegers kunnen

‘Bij vluchtmisd­rijven zijn camerabeel­den een van de eerste bronnen die we raadplegen’

JANA VERDEGEM Woordvoers­ter federale politie

vatten, daar kunnen we nog geen harde uitspraken over doen.’

‘Camera’s kunnen in individuel­e gevallen het verschil maken,’ zegt Ricardo Nieuwkamp, onderzoeke­r bij Vias, ‘maar alleenzali­gmakend zijn ze niet’. ‘Daders kunnen met een gestolen wagen of nummerplaa­t rondrijden.’

Uit internatio­naal onderzoek van 2013 is bovendien gebleken dat camera’s de criminalit­eit amper doen afnemen. ‘Veel hangt af van de plaats en het type misdrijf ’, zegt Nieuwkamp. ‘Zo werken ze beter op parkeerter­reinen tegen diefstal dan in woonwijken tegen geweld of overlast.’

 ??  ?? De burgemeest­er van Schaarbeek beloofde camera’s te plaatsen.
De burgemeest­er van Schaarbeek beloofde camera’s te plaatsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium