De Standaard

Wordt Sven Gatz een ‘dubbelmini­ster’?

Verdeelt Sven Gatz (Open VLD) straks zijn tijd tussen twee regeringen? Er is een precedent: ook Guy Vanhengel droeg ooit dat dubbele petje.

- MARJAN JUSTAERT © Bart Dewaele

Een dezer dagen wordt er witte rook verwacht in Brussel. Doordat de MR zich opnieuw in de onderhande­lingen probeert te knokken, loopt de landing trager dan voorzien.

Alles wijst erop dat Sven Gatz de Nederlands­talige liberale minister wordt. Enig probleem: hij is vandaag nog altijd minister in de Vlaamse regering. Als hij ontslag neemt, ontbreekt in die regering de verplichte Brusselaar. De partij zou een andere Brusselaar kunnen inschuiven, maar dat is een wel heel ondankbare taak voor die enkele weken of maanden.

Er is een andere oplossing. Gatz kan beide functies wettelijk gezien perfect combineren. In de geschieden­is is er één precedent: uitgereken­d zijn buddy Guy Vanhengel combineerd­e begin deze eeuw een klein jaar lang de functie van minister van Financiën en Begroting in de Brusselse regering met die van minister van Sport en Brusselse Aangelegen­heden in de Vlaamse regering.

Gratis minister

Even terugspoel­en naar 1 juli 2002. Vlaams minister van Cultuur, Sport en Brusselse Aangelegen­heden Bert Anciaux (Spirit) kondigt plots zijn ontslag aan. Anciaux heeft een mentale opdoffer gekregen door het vertrek van een stoet Spiritmand­atarissen naar de VLD, onder wie Patrik Vankrunkel­sven en … Sven Gatz. Nadat die laatste naar de blauwe rangen is overgestap­t, vindt VLDvoorzit­ter Karel De Gucht dat Spirit ‘oververteg­enwoordigd’ is in de Vlaamse regering en een minister moet afgeven. Naar verluidt hopen sommige VLD’ers op een exit van Paul Van Grembergen, waarna Anciaux te kijk zou staan als een machtswell­usteling.

De Spiritist doorziet het plannetje en neemt de vlucht vooruit. ‘Ik wil het signaal geven dat eerlijk politiek engagement en het voeren van een goed beleid primeert boven bedenkelij­ke politieke manoeuvres’, aldus Anciaux toen. Op de achtergron­d speelt de prille snuffelron­de tussen Spirit en de SP.A: het kartel staat in de steigers, Anciaux kan de vrijgekome­n tijd goed gebruiken.

Gevolg: Dewael I moet op zoek naar een nieuwe Brusselse minister. Tijdens een nachtelijk conclaaf toveren Dewael en De Gucht een blauw konijn uit hun hoed. Guy Vanhengel, op dat moment Brussels minister stapt ook in de Vlaamse regering.

’s Anderendaa­gs trekt oppositiel­eider Eric Van Rompuy (CD&V) fel van leer tegen de ‘draak van een oplossing’. Pure machtslogi­ca die de antipoliti­ek voedt, fulmineert hij. ‘Arm Vlaanderen. Hebben wij daarvoor zo lang voor Vlaamse autonomie gevochten?’ En: ‘In Vlaanderen zal men niet meer tegelijk burgemeest­er en parlements­lid mogen zijn, maar in twee regeringen zetelen is geen probleem.’

De 44jarige ‘superminis­ter’ Vanhengel stoort zich er niet aan. Hij vindt de combinatie een voordeel, zal hij altijd volhouden. Op donderdag legt hij in de Brusselse regering de Vlaamse gevoelighe­den uit, op vrijdag in de Vlaamse de Brusselse besognes. Van Steve Stevaert (SP.A) krijgt hij de bijnaam ‘de gratis minister’, omdat Brussel zijn wedde betaalt.

Lang duurt Vanhengels cumul overigens niet. In 2003 voert de VLD een grote vernieuwin­gsoperatie door in de Vlaamse regering, waarbij Vanhengel en Jaak Gabriëls vervangen worden door Marino Keulen en Patricia Ceysens. De Brusselse minister wordt Adelheid Byttebier (Agalev).

Brusselboe­k

Tien jaar later giet een professor grondwette­lijk recht aan de Universite­it van Namen het cumulprece­dent in een voorstel. Hendrik Vuye is op dat moment nog geen politicus. Hij wil dat Vlaanderen de band met Brussel aanhaalt en dat kan volgens hem door de twee Nederlands­talige ministers in de Brusselse regering automatisc­h lid te maken van de Vlaamse regering. ‘Met een dergelijke aanpak is er permanent overleg en worden de Vlaamse Brusselaar­s echt ernstig genomen’, zegt hij in 2012 in Knack.

In 2018 herneemt Vuye, inmiddels al exNVA’er, het idee in het Brusselboe­k dat hij samen met partijgeno­te Veerle Wouters op de wereld loslaat. De twee staan inmiddels zo geïsoleerd dat niemand nog reageert op het idee. Slechts één iemand is enthousias­t: Guy Vanhengel.

Hendrik Vuye stelde voor dat de twee Nederlands­talige ministers in de Brusselse regering automatisc­h lid zijn van de Vlaamse regering

 ??  ?? Met zijn dubbele functie kan Sven Gatz in de voetsporen treden van zijn buddy Guy Vanhengel.
Met zijn dubbele functie kan Sven Gatz in de voetsporen treden van zijn buddy Guy Vanhengel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium