De Standaard

D-day voor Ursula von der Leyen

- DOMINIQUE MINTEN

Ursula von der Leyen krijgt vandaag waarschijn­lijk groen licht om voorzitste­r van de Europese Commissie te worden. Als ze haar beloftes waarmaakt, gaat Europa een groene en sociale toekomst tegemoet.

Het wordt koppen tellen, vanavond in het Europees Parlement in Straatsbur­g. In een geheime stemming beslissen 747 parlements­leden of ze hun vertrouwen geven aan een Duitse christende­mocrate als opvolger van JeanClaude Juncker, een Luxemburgs­e christende­mocraat. Ursula von der Leyen heeft 374 jastemmen nodig. Evident wordt het niet, maar de beste gok gisteravon­d was dat ze een meerderhei­d achter zich krijgt. Zijzelf diende gisteren alvast haar ontslag in als minister van Defensie. Ook als ze het niet haalt, stapt ze uit de regering waarin ze gediend heeft sinds Angela Merkel premier werd.

Van de steun van de 182 parlements­leden van de Europese Volksparti­j is Von der Leyen al zeker. De voorbije dagen moest ze de liberalen – zij heten ondertusse­n Renew Europe – en de sociaaldem­ocraten overtuigen dat ze een goede Commissiev­oorzitter wordt, ook al was ze niet de kandidaat van het parlement. De liberalen waren niet de moeilijkst­e groep die ze moest overtuigen. De sterke man achter Renew Europe is de Franse president Emmanuel Macron. Zijn partij vormt sinds de Europese verkiezing­en het hart van de fractie.

Macron staat achter Von der Leyen. Toen de Europese regeringsl­eiders zich het hoofd braken over de verdeling van de topfunctie­s, was Macron een van de bedenkers van het scenario met Von der Leyen. Tenminste, zo liet hij het uitschijne­n. Zeker is dat hij samen met Merkel en Europees president Donald Tusk de doorbraak forceerde om haar voor te dragen als Commissiev­oorzitter. Als de liberale fractie haar laat vallen, betekent dat zwaar gewichtsve­rlies voor Macron – en daar houdt hij niet van.

Vestager

Toch stelde de Renewfract­ie nog flink wat eisen, bijvoorbee­ld over de beschermin­g van de rechtsstaa­t in landen als Polen en Hongarije, een ambitieus klimaatbel­eid en een debat over de toekomst van de EU. Maar de belangrijk­ste eis was van persoonlij­ke aard. De liberalen willen zekerheid dat hun sterke vrouw in de Commissie, Margrethe Vestager, hetzelfde gewicht krijgt als Frans Timmermans, de sterke man van de sociaaldem­ocraten. Bedoeling is dat beiden ‘eerste vicevoorzi­tter’ worden.

Bij de verdeling van de topjobs hadden de regeringsl­eiders dat al min of meer afgesproke­n, maar voor Vestager bleef dat idee een beetje in het ijle hangen. Von der Leyen heeft daar meer duidelijkh­eid in gebracht. Ze zegt dat de Commissie twee ‘executieve’ vicepresid­enten krijgt. Aan de top van de Commissie komt dus een trio: Von der Leyen, Timmermans en Vestager. Daarmee leek het laatste liberale voorbehoud weggevalle­n. ‘Wat als we haar afschieten? Het parlement heeft ook geen betere kandidaat klaarstaan’, klinkt het in de fractie.

Maar Von der Leyen heeft ook de steun nodig van meer dan de helft van de sociaaldem­ocraten. Hun verzet was groter. Maar in een brief van acht pagina’s die ze gisteren aan de Spaanse fractielei­der Garcia Pérez stuurde, strooit Von der Leyen met veel sociaal en ecologisch zoets. Ze engageert zich, bijvoorbee­ld, om elke Europese werknemer een minimumloo­n te garanderen. Ze belooft een garantiefo­nds dat kinderen moet beschermen tegen armoede. Ook in de strijd tegen de klimaatver­andering steekt ze nog een tandje bij. Ze engageert zich zelfs voor een klimaatpla­n waarin de EU tegen 2030 de uitstoot met 55 procent vermindert. Daarmee doet ze even goed als de groenen.

Twijfels

Toch bleven er bij de sociaaldem­ocraten gisteravon­d nog twijfels. Een deel van de fractie blijft problemen hebben met het feit dat Von der Leyen gekozen is door de regeringsl­eiders. Ze vrezen dat ze daarom een zwakke Commissiev­oorzitter wordt die, zoals Barroso, aan de hand loopt van de lidstaten. Maar de sociaaldem­ocraten hebben ook flink wat te verliezen als ze haar wegstemmen. Aan haar benoeming hangt die van Timmermans vast, en die van Josep Borrell als Hoge Vertegenwo­ordiger voor het Buitenland­beleid. Voor zijn benoeming heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez hard gewerkt. Ook die lijdt niet graag gezichtsve­rlies. De sociaaldem­ocraten zullen dus in verspreide slagorde stemmen. Als Von der Leyen een honderdtal (van de 154) overtuigd heeft, is de buit binnen.

Maar zelfs als dat niet lukt, is het niet verloren. Ze kan op steun rekenen uit de conservati­eve ECRfractie. De NVAparleme­ntsleden zien geen reden om haar weg te stemmen. ‘Ik wil nog horen wat ze in haar toespraak zal zeggen, maar ik geef haar het voordeel van de twijfel’, zei Geert Bourgeois.

Von der Leyen engageert zich voor een plan waarin de EU tegen 2030 de CO2uitstoo­t met 55 procent vermindert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium