De Standaard

De naam is Bond. Lashana Bond

De nieuwe 007 is dan toch (even) een zwarte vrouw

- TOM HEREMANS

Bond zou Bond niet zijn mocht hij de nieuwe 007 niet meteen proberen te versieren, maar – en dat is nieuw – hij vangt bot

Komt het dan toch nog goed met de 25ste James Bondfilm, na alle onheil die het productiep­roces al teisterde? Uit gelekte informatie in de Britse pers blijkt in ieder geval dat ons enkele verrassing­en te wachten staan. Die dus geen verrassing­en meer zijn, aangezien ze zijn gelekt in de Britse pers.

Eerst stapte regisseur Danny Boyle boos op, wegens ‘artistieke meningsver­schillen’ (Boyle toverde daarna in recordtemp­o Yesterday uit zijn hoed). Daarna werden de opnames enkele keren stilgelegd, eerst omdat het scenario mank liep, daarna omdat hoofdrolsp­eler Daniel Craig mank liep. Dat laatste kwam door een enkelbless­ure, opgelopen bij stuntwerk tijdens de opnames – Craig staat erom bekend zo veel mogelijk stunts zelf te willen uitvoeren. Het probleem van de enkel werd opgelost met een technisch wondermidd­el: het smoelwerk van Craig wordt digitaal over dat van zijn vaste stuntman JeanCharle­s Rousseau geplaatst. Het probleem van het scenario werd opgelost met een menselijk wondermidd­el: Phoebe WallerBrid­ge, bedenkster van Fleabag (DS 17 juni), die Bond het #MeToo-tijdperk moest zien binnen te loodsen. Dat zou ze niet doen door van Bond een vrouwvrien­delijke spion te maken, liet WallerBrid­ge toen weten, dat zou al te belachelij­k zijn, wel door van de 25ste editie een vrouwvrien­delijke film te maken.

In de Britse pers, meer bepaald in The Mail on Sunday, is nu deels uitgelekt hoe WallerBrid­ge dat heeft aangepakt. Vooreerst door te eisen dat in de productiep­loeg niemand nog het begrip ‘Bond girls’ zou gebruiken. Voortaan worden de vrouwelijk­e personages in de franchise ‘Bond women’ genoemd.

Ingrijpend­er dan dat is de twist die WallerBrid­ge in het scenario heeft verwerkt. Bij het begin van de film is James Bond met pensioen (Craig is 51, de wettelijke regeling rond brugpensio­en voor MI6spionne­n is dus erg flexibel) en geniet hij van een welverdien­de rust in Jamaica. Ten kantore van spionnenba­as M (Ralph Fiennes), in Londen, wordt in de volgende scène op de deur geklopt. ‘Kom binnen, 007’, zegt M. De deur zwaait open (dit is dus allemaal van horen zeggen in een Britse tabloid) en naar binnen struint Lashana Lynch. Dat is (was) een verrassing van formaat: na alle discussies over de nieuwe Bond – moet hij deze keer niet zwart zijn, of een vrouw – blijkt de nieuwe 007 zwart én vrouw te zijn. Lynch is namelijk de zwarte Britse actrice die u kent als u Captain Marvel hebt gezien: daarin speelt ze gevechtspi­lote Maria Rambeau.

Lynch is dus de nieuwe Bond, of toch de nieuwe 007, en het is haar taak om een nieuw planetair vernietigi­ngsplan van misdaadorg­anisatie Spectre (Christoph Waltz kruipt opnieuw in de reptielach­tige huid van Blofeld) te verijdelen. Het blijft natuurlijk een Bondfilm: Lynch heeft de hulp van James nodig, en trekt naar Jamaica om hem te overtuigen haar te helpen. En Bond zou Bond niet zijn mocht hij haar niet meteen proberen te versieren, maar – en dat is nieuw – hij vangt bot. De naam is Bot. James Bot.

Rogers safaripakj­e

Voor het overige bevat de 25ste aflevering uit de franchise naar verluidt alle traditione­le ingrediënt­en van het Bonduniver­sum – intrige, actie, auto’s, gadgets, seks – met één extraatje dat de voorbije jaren wat werd veronachtz­aamd: humor. WallerBrid­ge stopte het scenario blijkbaar vol geestige verwijzing­en naar vorige Bondfilms: zo draagt Lynch te velde een variant op het rare safaripakj­e waarin Roger Moore zijn wenkbrauw placht op te trekken als hij van James Bondje speelde. De anonieme productiem­edewerker die in The Mail on Sunday aan het woord komt, en die intussen vast is ontslagen, heeft het over ‘ongemeen geestige passages doorheen de hele film’.

We zouden er op den duur nog naar beginnen uit te kijken.

 ?? © afp ?? Lashana Lynch speelt de nieuwe 007.
© afp Lashana Lynch speelt de nieuwe 007.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium