De Standaard

Drie akkoorden en de waarheid

Jessie Buckley schittert in een ontroerend­e feelgoodfi­lm over wat het is om moeder te zijn.

- JOZEFIEN VAN BEEK

Het moederscha­p en grote dromen, kunnen die twee naast elkaar bestaan? In Wild Rose moet Jessie Buckley – die na glansrolle­n in Beast en Chernobyl nu alweer haar bijzondere acteertale­nt tentoonspr­eidt – heel wat ups en vooral downs doorstaan om het antwoord op die vraag te vinden.

De filmt opent wanneer Rose-Lynn (Buckley) vrijkomt uit de gevangenis en de draad van haar leven weer opneemt. Dat leven be staat uit: haar dochter en zoontje, haar moeder, en bovenal countrymuz­iek – witte cowgirlboo­ts verbergen de elektronis­che enkelband.

‘Cause it’s three chords and the truth’, dat is de reden van Rose-Lynns grote liefde voor country. En de pijn van de harde waarheid die in de meeste countrynum­mers zit, sluimert ook in Wild Rose. Het

liefst zou de jonge moeder het grauwe Glasgow inruilen voor Nashville om daar een zangcarriè­re op te bouwen, maar ze is minder vrij dan ze zou willen – al houdt dat haar niet altijd tegen. De impulsieve RoseLynn verovert je hart om het daarna weer te breken. Hartversch­eurend is de scène waarin haar zoontje, voor de zoveelste keer teleurgest­eld door zijn moeder, liever bij zijn oma wil blijven. RoseLynn, zelf nog een kind, maakt een late coming of age door, en ook de band met haar eigen moeder (een sterke Julie Walters) evolueert op ontroerend­e wijze.

Hier en daar had wat strenger geknipt mogen worden aan de monteertaf­el, en trucjes als ‘1 year later’ staan altijd zo lullig, maar Wild Rose blijft een rake film over hoop, durf, vrijheid en weer thuiskomen.

 ?? © rr ?? RoseLynn: van de gevangenis naar het podium.
© rr RoseLynn: van de gevangenis naar het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium