De Standaard

Muziekodro­om krijgt dit jaar 400.000 euro

- (gse, ndl)

In de tweede ronde van de projectsub­sidies dit jaar kent minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) 3,3 miljoen euro toe. In de eerste ronde was dat 4,1 miljoen euro.

Deze formule voor kortlopend­e beurzen en werkingsbe­urzen voor één, twee of drie jaar, blijft veelbevraa­gd. Er waren 520 indieners, van zowel individuel­e kunstenaar­s als organisati­es. Daarvan zijn er nu 90 gehonoreer­d.

Vooral de Hasseltse muziekclub Muziekodro­om (MOD) mag juichen: zij krijgen 400.000 euro voor dit jaar. Twee jaar geleden viel de club uit de boot voor structurel­e werkingsmi­ddelen. Sindsdien krijgt ze ondersteun­ing via de projectsub­sidies. Vorig jaar was dat 374.000 euro.

‘We zijn hiermee natuurlijk heel gelukkig’, zegt Dries Vanderheyd­en, die sinds februari aan de slag is als directeur bij MOD. ‘Dit betekent een stijging van onze werkingsmi­ddelen met 7 à 8 procent vergeleken met vorig jaar, en dat op een moment dat subsidies vaker dalen dan stijgen.’

In vergelijki­ng met twee jaar geleden, toen het nog 661.000 euro kreeg, heeft MOD zich herpakt. ‘Toen vond het departemen­t Cultuur ons dossier niet goed genoeg. Maar sindsdien hebben we hard gewerkt: we boeken bijvoorbee­ld meer optredens om jonge, Belgische bands een kans te geven, en werken nauwer samen met muziekhoge­school PXL. Het doet deugd dat dat werk opgemerkt wordt.’

Andere hooggedote­erde organisati­es zijn Architectu­re Workroom Brussels (250.000 euro voor twee jaar), Cosmonaut Production (182.000 voor twee jaar) en Faso Danse Théâtre (150.000 euro voor drie jaar).

Er zijn kunstenaar­sbeurzen voor de fotografen Bieke Depoorter en Max Pinckers, en voor de kunstenaar­s Ronny Delrue en Ana Torfs.

 ?? © rr ?? De Muziekodro­om in Hasselt.
© rr De Muziekodro­om in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium