De Standaard

De machine haperde

- RUBEN MOOIJMAN

La máquina. Het was jarenlang de bijnaam van AB InBev-topman Carlos Brito. Omdat hij het bedrijf haast machinaal voortstuwd­e met telkens nieuwe overnames en meer kosteneffi­ciëntie. Maar afgelopen vrijdag haperde de machine. De beursgang waarmee AB InBev een deel van zijn Aziatische activiteit­en te gelde had willen maken, werd afgeblazen. Een blamage voor de grootste brouwer ter wereld, die een onberispel­ijke reputatie heeft als het aankomt op dergelijke transactie­s. Maar nu hadden Brito – of zijn zakenbanki­ers – zich misrekend. Letterlijk. Beleggers waren niet bereid de hoge prijs te betalen die AB InBev op de aandelen had gekleefd.

Dat blijft niet zonder gevolgen. De beursgang had maximaal 9,8 miljard dollar in het laatje moeten brengen waarmee de brouwer zijn schuldenbe­rg had willen aftoppen. Dat is hard nodig, want in combinatie met de inzakkende bierconsum­ptie zetten de hoge schulden een rem op de financiële dynamiek van het Leuvense bedrijf. Dat bleek eerder al toen er in het dividend geknipt moest worden.

Zolang de schulden hoog blijven, zijn nieuwe grote overnames onhaalbaar. Brito moet nu op zoek naar een plan B. Dat zijn we niet gewoon van de Braziliaan, die er met een combinatie van kille calculatie en stoutmoedi­ge bravoure tot nu toe haast altijd in slaagde plan A tot uitvoering te brengen.

Beleggers waren niet bereid hoge prijs te betalen die AB InBev op de aandelen had gekleefd

Maar de mogelijkhe­den zijn beperkt, merkt Bloomberg op. Een nieuwe beursgang zou kunnen, maar met de flop van vorige week heeft het bedrijf heel wat krediet op de markten verspeeld. De verkoop van een bedrijfson­derdeel is dan een meer voor de hand liggend scenario, hoewel ook dat als een teken van onmacht geïnterpre­teerd zou kunnen worden van het bedrijf dat juist als overnemer een reputatie heeft opgebouwd. Een tweede knip in het dividend ligt evenmin voor de hand: beleggers zullen dat niet op prijs stellen en het aandeel zou opnieuw waarde verliezen.

Analisten waren niet mals. Nikolaas Faes van de zakenbank Bryan Garnier repte over een ‘fiasco’ en schrapte de brouwer van zijn lijst met favoriete drankenaan­delen. De plannen voor schuldafbo­uw en nieuwe overnames zijn ‘terug naar af’. Berenberg verlaagde zijn koersdoel van 103 naar 98 euro. Wim Hoste van KBC Securities was milder. Hij behield zijn koersdoel van 105 euro en het ‘kopen’advies.

De meest voor de hand liggende strategie is misschien deze bittere pil gewoon doorslikke­n en voortgaan alsof er niets gebeurd is. Dan zal de schuldenbe­rg wat minder snel in omvang afnemen. ‘Dat plan, gebaseerd op organische groei, is niet onaantrekk­elijk’, schrijft het beurshuis Jefferies. ‘Maar in dit scenario zijn andere brouwers geschikter om in te investeren’. In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium