De Standaard

‘Elia overschat stroomnood’

-

De federale energiereg­ulator Creg vreest dat Elia het mogelijke tekort aan stroomcapa­citeit in België overschat.

Volgens de Creg is Elia te pessimisti­sch over de rendabilit­eit van de gasgestook­te centrales en de stroomaanv­oer vanuit het buitenland. Die waarschuwi­ng weerklonk gisteren tijdens een hoorzittin­g van de Kamercommi­ssie Klimaat over een recent rapport van Elia over de nood aan stroomcapa­citeit.

De energiereg­ulator maakt zich zorgen over de overschatt­ing omdat er een subsidiere­geling – capacity remunerati­on mechanism of CRM – in de maak is om investerin­gen in extra capaciteit te stimuleren. Dat kan een ‘belangrijk­e impact hebben op de factuur van de consument’. Daardoor riskeert de energiever­bruiker nodeloos op kosten te worden gejaagd.

‘Extreem scenario’

Elia besloot uit de recente studie dat België tegen 2025 nog meer bijkomende elektricit­eitscapaci­teit zal nodig hebben dan tot nu toe werd aangenomen en bovendien al voor 2025 tekorten zal moeten opvangen. Maar Cregdirect­eur Andreas Tirez noemt dat een ‘extreem’ scenario. De boodschap van Elia was dat ons land op zoek moet naar 3,9 gigawatt extra tegen 2025, terwijl twee jaar geleden de teller nog maar op 3,6 gigawatt stond.

De Creg trekt een totaal andere conclusie uit dezelfde studie. Hij verwijst naar een basisscena­rio in de Eliastudie waaruit blijkt dat het tekort de voorbije twee jaar kleiner is geworden: van 3,6 gigawatt daalde het naar 2,4 gigawatt. De energiereg­ulator en Elia verschille­n bovendien van mening of de gascentral­e van Vilvoorde (DS 13 juli) al dan niet moet worden meegeteld om het tekort te becijferen. Elia vindt van niet. De Creg vindt van wel, waardoor het capaciteit­stekort nog wat kleiner wordt (van 2,4 naar 2,2 gigawatt).

Verder zitten de hoogspanni­ngsbeheerd­er en de regulator op een verschille­nde golflengte over de stroominvo­er. Elia houdt rekening met het risico op een aanzienlij­ke daling van de aanvoer van kernenergi­e vanuit Frankrijk en de geplande sluiting van de kolencentr­ales in Duitsland. De Creg begrijpt niet waarom Elia alleen rekening houdt met de minnen. Zo wijst de Creg erop dat de elektricit­eitsreserv­es van Duitsland voor de komende jaren aanzienlij­k zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium