De Standaard

Een ‘groene golf’ creëer je niet zomaar

Hoelang u moet wachten voor het verkeersli­cht groen wordt, is geen loterij. Achter die rode, oranje en groene lampen schuilt een computersy­steem, dat almaar slimmer wordt.

-

het asfalt. ‘Het systeem merkt die auto op en checkt dan of het de andere rijrichtin­g voldoende lang groen heeft gegeven. Is dat zo, dan zet het dat licht op rood en krijgen de zijtakken groen.’ Na een bepaalde tijd schakelt het systeem terug naar de beginsitua­tie. Zo werkt het algoritme steeds dezelfde sequenties af. ‘Zo gaat het al meer dan dertig jaar.’

Voetganger­s op die zijtakken hebben een drukknop. Die knoppen doen ook écht iets: ze geven input aan het algoritme waardoor een sequentie wordt geactiveer­d. ‘Ik zeg altijd: zie je een drukknop, duw er gewoon op’, zegt Casters. ‘Anders riskeer je dat het nooit groen wordt.’

… naar complex

Maar het kan slimmer. In 2015 kwam er een ‘Actieplan Verkeersli­chten.’ Daarmee wilde het Agentschap de stap naar écht intelligen­te verkeersli­chten zetten. Intussen is grofweg een op de vijf al onder handen genomen. Om te illustrere­n wat een slimmer verkeersli­cht is, haalt Casters er een plan bij van een drukke baan in SintTruide­n. Het uitgangspu­nt is hetzelfde: één weg heeft altijd groen. Tenzij detectielu­ssen elders verkeer detecteren, dan begint het algoritme te schakelen tussen verschille­nde scenario’s, of ‘fases’.

Dat zijn nogal wat lussen: we tellen er liefst dertig. Ook zijn er camera’s en radars. ‘Zo krijgen we meer data binnen’, zegt Casters. ‘En we weten beter waar voertuigen zich op het kruispunt bevinden.’ Op dit drukke kruispunt zijn er zeven verschille­nde fases mogelijk, die elkaar afwisselen. Leidraad is: nooit voor niets voor rood. Zo zal het algoritme een straat, waar de detectielu­s geen auto waarneemt, nooit groen geven. Dan slaat het die fase over. Zo zal je ’s nachts nooit voor rood staan wachten, terwijl er geen ander verkeer te bespeuren is, wat bij oudere lichtenreg­elingen weleens kan gebeuren.

Het kruispunt is bovendien gekoppeld aan een viertal andere kruispunte­n op dezelfde baan om gecoördine­erd te functioner­en. Zo kunnen op de hoofdweg ‘groene golven’ worden gecreëerd. Het algoritme gaat daarbij uit van de verwachte verkeersdr­uktes, die vooraf door computermo­dellen gesimuleer­d werden. Zo zal in de drukke ochtendspi­ts de hoofdweg automatisc­h meer groen krijgen om de doorstromi­ng te verbeteren. Maar het algoritme stuurt zichzelf automatisc­h bij wanneer de realiteit anders blijkt dan de programmat­ie voorspelt. Komt de spits wat vroeger op gang? Dan schakelt het sneller naar de bijbehoren­de fase. Is het vakantie en blijft de spits uit? Ook dan wordt het schema automatisc­h bijgestuur­d.

‘Als je een drukknop ziet, duw er dan op. Anders riskeer je dat het nooit groen wordt’

WILFRIED CASTERS Specialist verkeersku­nde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium