De Standaard

Miljarden voor Mechels onderzoek

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © belga

Het biotechbed­rijf Galapagos is in één dag 1,3 miljard euro meer waard geworden.

Aan het opmerkelij­ke beursparco­urs van Galapagos werd gisteren een spectacula­ir hoofdstuk toegevoegd. Het aandeel van het biotechbed­rijf steeg in één dag met ruim 18 procent, bij een volume dat vijfmaal zo hoog lag als normaal. Dat gebeurde na de aankondigi­ng over een exclusieve samenwerki­ng met het Amerikaans­e Gilead. Dat bedrijf verhoogt zijn participat­ie in Galapagos van 12 naar 22 procent en betaalt voor die aandelen 20 procent boven op de gemiddelde koers van de afgelopen maand. De investerin­g bedraagt 1,1 miljard dollar. Op termijn kan Gilead 29,9 procent in handen krijgen.

Gilead koopt ook voor 3,95 miljard dollar het recht om de komende tien jaar toekomstig­e producten van Galapagos in licentie te nemen buiten Europa. Het verst gevorderd is Galapagos met onderzoek naar mogelijke middelen tegen longfibros­e en osteoartri­tis. Het extra geld zal deels dienen om vijfhonder­d extra wetenschap­pers aan te werven in België, Nederland en Frankrijk. Daarmee zal Galapagos zijn onderzoeks­team in omvang verdubbele­n. Het team is nu hoofdzakel­ijk verdeeld over de vestiginge­n in Mechelen en Leiden.

Maal twintig

De twee bedrijven werken al samen aan een middel tegen artritis, dat binnenkort op de markt komt. ‘Dat Gilead belangstel­ling heeft voor al onze programma’s, maakt me ongeloofli­jk trots’, zei Galapagosc­eo Onno van de Stolpe in een videoboods­chap. Dat deze deal Galapagos’ onafhankel­ijkheid tien jaar lang garandeert, is volgens Van de Stolpe een belangrijk­e verwezenli­jking. De topman heeft zich altijd uitgesprok­en tegen een overname door een grote farmareus. Volgens Van de Stolpe zal het bedrijf nu ten volle de vruchten plukken van de innovaties die twintig jaar onderzoek hebben opgeleverd.

De koersopsto­ot deed de waarde van Galapagos stijgen tot 8,3 miljard euro. Dat is meer dan Colruyt of Umicore. Het aandeel, dat in 2005 tegen een prijs van 7 euro naar Euronext kwam, steeg gisteren tot 152 euro. Een ruime vertwintig­voudiging dus.

Analisten waren vol lof over de deal. ‘Deze samenwerki­ng combineert het beste van beide werelden’, schreef Stéphanie Put van Degroof Petercam. ‘Galapagos heeft nu een sterke cashpositi­e en ook de steun van Gilead. Dat geeft het bedrijf de ruimte om zijn klinische programma’s te versnellen en de research op te voeren’. Keerzijde is volgens haar wel dat er voor beleggers tien jaar lang geen overnamepr­emie in zicht is.

Dat het Californis­che bedrijf zoveel geld overheeft voor de knowhow van Galapagos, komt doordat het dringend op zoek moet naar nieuwe winstbronn­en. Het verdiende jarenlang veel geld met een reeks middelen tegen hepatitis C. Maar door concurrent­ie en een dalend aantal patiënten lopen de inkomsten daarvan sterk terug.

Ook in de VS werd de overeenkom­st daarom toegejuich­t. ‘Door de deal zitten er weer interessan­te middelen in de pijpleidin­g. Door deze slimme samenwerki­ng heeft Gilead toegang tot al het onderzoek van Galapagos en dat zonder dat het hele bedrijf overgenome­n moet worden’, schreven Amerikaans­e analisten. De koers van Gilead steeg gisteren bij opening met 2 procent.

Volgens Dan O’Day, de ceo van Gilead, is exclusieve samenwerki­ng tussen beide bedrijven aantrekkel­ijker dan een pure overname, omdat die vaak het innovatiev­e karakter van het overgenome­n bedrijf afremt. Dat zal bij Galapagos niet het geval zijn. ‘We kunnen blijven doen wat we willen’, zegt Van de Stolpe.

‘Deze samenwerki­ng combineert het beste van beide werelden’

STEPHANIE PUT Degroof Petercam

zullen onder meer in België aangeworve­n worden.

 ??  ?? 500 extra wetenschap­pers
500 extra wetenschap­pers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium