De Standaard

Debutant schittert met jeugdboek over WOII-jodentrans­port

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX

Sinds enkele dagen ligt het jeugdboek Youra en het

XXste konvooi in de winkelrekk­en. Debuterend auteur Wouter Polspoel schreef het verhaal over het bekende jodentrans­port samen met schrijver Herman Van Campenhout.

VILVOORDE I Youra en het XXste konvooi is een boek voor 14 tot 16jarigen over het twintigste treinkonvo­oi, een jodentrans­port dat in 1943 vertrok vanuit de Mechelse Dossinkaze­rne en op de grens van Boortmeerb­eek en Haacht werd tegengehou­den door drie studenten.

‘Ik ben enorm gefascinee­rd door de Tweede Wereldoorl­og en schrijven is mijn passie. Daardoor koesterde ik al lang de droom eens een boek te schrijven over één of ander opmerkelij­k feit uit die oorlog. Mijn voorkeur ging daarbij wel uit naar nonfictie en in eerste instantie wou ik een boek schrijven voor volwassene­n’, vertelt Wouter Polspoel, afkomstig uit Vilvoorde.

‘Toen ik in mei 2018 op Bim-Sem in Mechelen ging vertellen over het leven als auteur van jeugdliter­atuur, geraakte ik in gesprek met Wouter, die daar toen leerkracht Nederlands was’, pikt jeugdauteu­r Herman Van Campenhout in. ‘Het klikte meteen. Toen hij me vertelde over zijn ambitie, besloten we te brainstorm­en over een samenwerki­ng. Al snel bleek dat we beiden veel wisten over het XXste treinkonvo­oi, waarop we besloten er samen een boek over te schrijven.’

Polspoel had eerst nog zijn twijfels, maar dat veranderde snel. ‘Ik moet eerlijk toegeven dat ik er eerst wat sceptisch tegenover stond. Het zou immers een boek voor jongeren worden en een geromantis­eerde versie van de feiten. Maar ik zag uiteindeli­jk alleen maar voordelen.’

‘De pure feiten waren eerder al gedocument­eerd, dus een andere aanpak was aangewezen. Bovendien is het een ideale manier om de jeugd te informeren over die bijzondere gebeurteni­s. Samenwerke­n met Herman, die al zo’n veertig boeken heeft uitgebrach­t, betekende ook dat ik met mijn ogen kon stelen van een ervaren rot in het schrijvers­vak. En de kans dat mijn eerste boek zou worden uitgebrach­t nam exponentie­el toen’, lacht Polspoel.

Het duo wist al veel over het twintigste konvooi, maar ging ook spreken met een onderzoeks­ter in de Dossinkaze­rne.

‘Het verhaal is echt uniek. Het twintigste konvooi is de enige trein op weg naar een concentrat­iekamp waaruit mensen konden ontsnappen met hulp van buitenaf. En het is geen leger of het verzet dat de trein tot stilstand bracht, maar drie piepjonge Belgische studenten, echte helden’, vertelt Polspoel.

‘De samenwerki­ng verliep dermate goed, dat ik besloot ons tot ‘Mechels schrijvers­duo’ te dopen met de bedoeling nog jeugdboeke­n uit te brengen. We zijn nu bezig aan een verhaal over de tunnelgrav­ers in WOI en simultaan aan een nieuw boek in mijn BFF-reeks’, besluit Van Campenhout.

Youra en het XXste konvooi, uitgebrach­t door Kramat, is te koop in de boekhandel en op bol.com.

‘We zijn al bezig aan een tweede verhaal’

HERMAN VAN CAMPENHOUT

Schrijver

 ??  ?? Schrijvers Van Campenhout en Polspoel stellen hun boek voor. © Kramat
Schrijvers Van Campenhout en Polspoel stellen hun boek voor. © Kramat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium