De Standaard

Trump, de immigrant die niet wil integreren RICHARD WOLFFE

Er was een tijd dat presidente­n immigrante­n als troeven zagen. Maar Trump lijkt zelfs te vergeten dat zijn eigen familie andere roots heeft, schrijft RICHARD WOLFFE.

- Wie? Commentato­r voor ‘The Guardian’. Wat? Met zijn racistisch­e tweets over vier Democratis­che Congresled­en is Donald Trump erin geslaagd de oppositie te verenigen.

Waarom haat Donald Trump Amerika zo erg? En waarom denkt die DuitsAmeri­kaan dat hij burgers die in de Verenigde Staten geboren zijn, mag vertellen wat ze wel of niet kunnen zeggen en doen?

‘Wat interessan­t dat “progressie­ve” Democratis­che vrouwen in het Congres, die uit landen komen waar de regering een complete en totale ramp is, de ergste, corruptste en onbekwaams­te van heel de wereld (als ze tenminste een regering hebben), nu luid en gemeen het volk van de

Verenigde Staten, de grootste en machtigste natie ter wereld, vertellen hoe wij ons land moeten besturen’, tweette Trump.

Het klonk alsof hij een gloednieuw verschijns­el had ontdekt: een Congres dat de uitvoerend­e macht de les leest. Laten we hopen dat hij nog nooit van de Tea Party heeft gehoord.

Het is waar dat een van de ‘progressie­ve’ vrouwen naar wie hij verwees een in Somalië geboren Amerikaans­e burger is: Ilhan Omar. Tucker Carlson van Fox News had dat ook al

ontdekt over het Congreslid dat kritiek durft te hebben op de president. Maar de drie anderen – Alexandria OcasioCort­ez, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib – zijn in dit land geboren, waar de regering helaas inderdaad ‘een complete en totale ramp’ is.

Amerikaans­e tradities

Trump heeft jammer genoeg gelijk wanneer hij hun regering ‘de ergste, corruptste en onbekwaams­te van heel de wereld’ noemt, ‘als ze tenminste een regering hebben’. Het is zijn eigen regering en ze is disfunctio­neel. Iedereen in Washington is het daarmee eens.

‘Waarom gaan ze niet terug om die totaal kapotte, door misdaad geplaagde landen waar ze vandaan komen te helpen? Dan mogen ze later komen vertellen hoe het moet’, tweette Trump zondag over het groepje Amerikaans­e Congresled­en van wie één in de Bronx, één in Detroit en één in Cincinnati geboren is.

Dat is nu het probleem met immi

Dat is het probleem met immigrante­nfamilies zoals de Trumps: ze hebben geen respect voor de verkozen vertegenwo­ordigers

grantenfam­ilies zoals de Trumps. Ze hebben geen respect voor de Amerikaans­e tradities en de verkozen vertegenwo­ordigers. Ze haten de Amerikaans­e vrijheden zo erg dat ze het land in een soort Europese dictatuur willen veranderen, zoals ze die thuis hebben gekend. En als ze over de grondwet beginnen, lijkt het alsof ze niet eens de stripversi­e hebben gelezen.

Vrijdag beweerde Trump dat al dat gedoe over Rusland hem niet kon raken, want zijn eigen minister van Justitie had gezegd dat hij geen wet had overtreden. Tja, zo werkt het recht in de landen waar die immigrante­n vandaan komen.

‘En dan iets anders’, zei Trump tegen de pers, in zijn uitleg waarom hij niet wegens belemmerin­g van de rechtsgang kan worden aangeklaag­d. ‘Dat iets heet artikel twee. Niemand zegt iets over artikel twee. Het geeft mij al die rechten op een niveau dat niemand ooit heeft gezien. We spreken niet eens over artikel twee.’ Artikel twee van de grondwet gaat al een poosje mee – eigenlijk zo lang als de grondwet. Als niemand het ooit heeft gezien, dan moet die iemand een immigrant zijn uit een land zonder grondwet. Het is waar dat artikel twee het ambt en de machten van de president vastlegt. Het bevat ook een vervelend detail dat impeachmen­t heet.

Maar wat kun je anders verwachten van deze nieuwkomer­s, vers van de boot, met geïmmigree­rde vrouwen die Melania heten en kinderen met vreemde namen als Ivanka? Ze willen alleen buitenland­se leiders als vrienden, in plaats van met echte Amerikaans­e Congresled­en om te gaan. Geef ze hun zin en ze nemen de Amerikanen hun oerAmerika­anse rechten van het eerste amendement af. ‘Voor mij is vrije meningsuit­ing niet dat je goed ziet en dan met opzet slecht schrijft’, zei Trump vorige week tegen een groep vertegenwo­ordigers van halvegare extreemrec­htse sociale media, te gast in het Witte Huis. ‘Voor mij zijn dat heel gevaarlijk­e meningen en daar word je boos tegen. Maar vrije meningsuit­ing is dat niet.’

Trump spreekt met opzet slecht, zoals immigrante­n doen. Hij denkt ook dat vrije meningen blije meningen zijn en slechte meningen boze meningen.

Dat is min of meer zijn houding tegenover de vier Democratis­che Congresled­en, die toevallig gekleurde vrouwen zijn en die hun burgerrech­ten volgens het eerste amendement uitoefenen en hun machten als lid van de wetgevende tak volgens artikel een. Hij blij, zij boos.

Lovend over neonazi’s

Sommige mensen zeggen dat Trumps racisme duidelijke­r en hatelijker wordt naarmate de verkiezing­en van 2020 naderen. Die mensen zijn blijkbaar het racisme van Trumps campagne in 2016 tegen president Barack Obama, Mexicanen en immigrante­n in het algemeen vergeten. Ze zijn ook Trumps incompeten­tie en onverschil­ligheid vergeten, toen de orkaan Maria Puerto Rico trof. En ze negeren hoe hij aan de grens met Mexico al twee jaar lang gezinnen en vooral kleine kinderen straft. Ze herinneren zich zijn lovende commentaar niet over de neonazi’s in Charlottes­ville die het land van joden wilden zuiveren, of zijn minder lovende commentaar over immigrante­n uit wat hij ‘strontland­en’ noemde, landen die toevallig overwegend zwart en bruin zijn. Het enige wat duidelijk wordt, is Trumps evidente blindheid voor zijn eigen penibele situatie.

De Twittersto­rm van zondag was natuurlijk bedoeld om de Democraten op te jutten en een wig te drijven tussen Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, en de vier progressie­ve Congresled­en. Zo heeft Alexandria OcasioCort­ez Pelosi een gebrek aan respect verweten omdat ze zich kritisch over hen had uitgelaten.

Maar in plaats van de Democraten tegen elkaar op te zetten, heeft Trump gedaan wat alleen Trump vermag: de oppositie in pure afschuw verenigen. Alle Democraten vormen nu front, met wederzijds respect en een eendrachti­ge afkeer van de klungel die opperbevel­hebber wil zijn.

Er was een tijd, voor januari 2017, dat presidente­n en premiers immigrante­n en diversitei­t verwelkomd­en als een van de grootste troeven van hun land. Nu doen onze leiders alsof hun eigen families niets met immigrante­n te maken hebben.

Binnenkort zullen we een DuitsAmeri­kaanse president zien knuffelen met een Britse premier die in New York geboren is, Turkse en Russische roots heeft en Boris heet.

Met al die immigrante­n vraagt een mens zich af waarom er geen echte blanke nationalis­ten meer te vinden zijn om racistisch­e praat te verkopen. Die buitenland­ers, ze stelen het werk van haters van Amerikaans­e bodem. Zet ze terug op de boot.

 ?? © afp ?? Alexandria OcasioCort­ez in Tornillo, Texas, waar ze in juni 2018 actievoerd­e tegen Donald Trumps grensbelei­d.
© afp Alexandria OcasioCort­ez in Tornillo, Texas, waar ze in juni 2018 actievoerd­e tegen Donald Trumps grensbelei­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium