De Standaard

Als hij maar geen wegrenner wordt

- Sportarts en auteur van het boek ‘Sportouder­s’ (Van Halewyck)

De helden van de Tour zijn dit jaar geen ‘echte’ wegrenners, maar cyclocross­ers en mountainbi­kers. TOM TEULINGKX ziet het als een bewijs dat het niet loont om vroeg te specialise­ren.

Wout van Aert bezorgde ons land gisteren de derde ritzege in de Tour. Mooi, maar er is ook iets dat álle truidrager­s en ritoverwin­naars dit jaar gemeen hebben. Of beter: wat hen bindt, is iets dat ze niet hebben gedaan. Ze hebben zich in hun jeugd niet gespeciali­seerd in wegwielren­nen. Julian Alaphilipp­e, Giulio Ciccone, Mike Teunissen (gele trui) en Van Aert (witte trui) zijn rasechte cyclocross­ers, Peter Sagan (groene trui) en Tim Wellens (bolletjest­rui) mountainbi­kers. De 34jarige Daryl Impey, die de negende Tourrit won, deed voor zijn veertiende eerst aan voetbal, tennis en mountainbi­ke.

Herinnert u zich nog wanneer de laatste ‘echte’ wegrenner een koers won? Ik moet daar al lang over nadenken. Meer en meer wordt duidelijk wat experts al langer zeggen: het loont niet om je vroeg te specialise­ren, integendee­l. We kunnen dat doortrekke­n naar tal van sporten, maar laten we blijven bij de Vlaamse ‘oersport’: het wielrennen.

Overbelast­ing

De helden van het wegwielren­nen zijn cyclocross­ers, mountainbi­kers, baanwielre­nners, triatleten, voetballer­s en zelfs schansspri­ngers (Primoz Roglic). Waarom delen net zij de lakens uit?

Het is gevaarlijk om kinderen te vroeg aan wegwielren­nen te laten doen. Als je jong bent, moet je geen kilometers malen op (te) gevaarlijk­e openbare asfaltwege­n op het grote plateau. Techniek aanleren is de boodschap, want dat kun je op volwassen leeftijd amper nog doen. De rest van je fysieke vaardighed­en aanleren (en je motor vergroten) kun je later wel nog steeds doen.

Ook het mentale aspect speelt een belangrijk­e rol. Als sporters tientallen jaren intensief dezelfde sport blijven beoefenen, is het vet van de soep wanneer het eindelijk tijd is om

te oogsten. Ze plafonnere­n op de eerste verdieping, terwijl er nog een flatgebouw bovenop zou kunnen. Bovendien zullen ze sneller het slachtoffe­r zijn van valpartije­n en letsels door te eenzijdige belasting en ontwikkeli­ng, dat is wetenschap­pelijk bewezen.

Medailleoo­gst

Vorig jaar werden de Tour (Geraint Thomas) en de Ronde van Spanje (Simon Yates) gewonnen door pistiers. De Britten hebben een succesvoll­e opleidings­traditie op de piste met onder meer Bradley Wiggins en Mark Cavendish. De echte wegtoppers zijn gekneed op de wielerpist­e.

De Nederlande­rs hebben de omgekeerde oefening gemaakt. Zij hebben van BMX’ers topsprinte­rs op de piste gemaakt: schrijf nu al maar op dat het Nederlands­e baansprint­team meer medailles zal halen dan de Belgen in het totaal zullen doen. Dat heet een langetermi­jnvisie, een term waar we in ons land nog steeds een broertje dood aan hebben.

We moeten de toekomstig­e wielertale­nten niet alleen binnen de wielerspor­t zoeken. Kijk even over het muurtje naar andere sporten of loop langs bij de scholencro­ssen, waar je de talenten zo van het podium kunt plukken. De talentscou­ts zitten op de verkeerde plaats te speuren.

Binnen het wielrennen moeten we de jeugd misschien verplichte­n om eerst een technische discipline te kiezen (zoals cross, mountainbi­ke en BMX) en competitie­f wegwielren­nen, dat zo verankerd is in onze sportmaats­chappij, verbieden tot de leeftijd van veertien jaar. Onze wielrenner­s zullen gezonder, vrolijker en succesvoll­er worden, de medailleoo­gst zal volgen. Onze vijver is te klein om zoveel talent te verkwansel­en.

Misschien moeten we jongeren verplichte­n om eerst een technische discipline te kiezen binnen het wielrennen

 ?? © pn ?? Wout Van Aert – een rasechte cyclocross­er – na zijn ritzege.
© pn Wout Van Aert – een rasechte cyclocross­er – na zijn ritzege.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium