De Standaard

Omdat ik Vlaming ben

- JELLE VAN RIET Is literair journalist­e. Deze week verzorgt zij ‘De mening’ in dS Avond.

Vlaamser dan ik worden ze niet gemaakt. Dat weet ik, doordat Broere me geregeld een update stuurt van de familiesta­mboom waaraan hij werkt. Als vader van drie zonen weet hij zich een schakel tussen het verleden en de toekomst, tussen de voorouders en het nageslacht. Ik draag bij door elke keer dat hij een bloedverwa­nt opgraaft een bewonderen­de duim naar hem op te steken en al die achttiende en zeventiend­eeeuwse Adronia’s en Rosalia’s, Isidors en Medards weer even tot leven te wekken door ze in gedachten een gezicht te geven. En een opwindend leven – geen betere families dan verzonnen families. Los van de zoete verbeeldin­g is mijn stamboom natuurlijk gewoon wat hij is: een (Frans)Vlaamse vertakking van Alida’s en Leons. Gesteld dus dat zuiver Vlaams vlees een kwaliteits­label zou zijn, quod non, dan kan het keurmerk zo door mijn oor worden geschoten.

Nu heb ik tot dusver nooit de behoefte gevoeld om op 11 juli de Guldenspor­enslag na te spelen of me ’s avonds, wanneer het al sterre wordt dat men ziet in dat hoog en blauw verschiet, te slapen te leggen onder een dekbedover­trek met Vlaamse Leeuw, maar als men het over ‘de Vlamingen’ heeft als in inwoners van het Vlaams Gewest, leden van de Vlaamse Gemeenscha­p of personen van wie de voorouders de oorspronke­lijke bewoners van het Vlaamse grondgebie­d zijn, dan heeft men het dus in se ook over mij. Dus ook wanneer men ad nauseam stelt dat de Vlamingen ‘centrumrec­hts tot extreemrec­hts hebben gestemd’ en zeker ‘geen socialisti­sch links beleid’ willen. Wanneer men vergoelijk­end zegt dat met Vlaams Belang wordt onderhande­ld ‘omdat de Vlaming dat wil’. Want, weet u, migratie is iets waar de Vlaming ‘van wakker ligt’. In haar 11 julitoespr­aak eiste ministerpr­esident Liesbeth Homans (NVA) dat nieuwkomer­s onze Vlaamse normen en waarden zouden onderschri­jven. ‘Moeten’, zei ze.

Door zo generalise­rend over de Vlamingen te spreken, spreekt men ook ongevraagd voor mij. Eigenlijk spreekt men voortduren­d als het ware ook in mijn naam. Dat terwijl ik mezelf verre van herken in wat men zo boud uit één grote Vlaamse mond beweert, ik juist helemaal niks wil van wat men als één groot Vlaams verlangen naar voren schuift en ik de eis dat nieuwkomer­s zich aan onze normen en waarden aanpassen een aanmatigen­d uitgangspu­nt vind. Als ik, gekeurmerk­te Vlaming, ergens van wakker lig, dan van het feit dat de meerderhei­d de minderheid heeft ingelijfd en zich het recht heeft toegeëigen­d voor alle Vlamingen te spreken.

Ik, zuiver Vlaamse afstammeli­ng van Alida en Leon, Adronia en Isidor, Rosalia en Medard, vraag hierbij om daar alstublief­t mee op te houden. Ik vraag het vriendelij­k, beleefd en alleen in mijn naam. Zeg maar geheel volgens mijn normen en waarden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium