De Standaard

Ursula von der Leyen met de hakken over de sloot

De nipt verkozen nieuwe voorzitter van de Europese Commissie kiest resoluut voor een ambitieus, klimaatvri­endelijk en sociaal Europa.

- VAN ONZE REDACTEUR IN FRANKRIJK DOMINIQUE MINTEN berichtgev­ing.

STRAATSBUR­G I Ruim twee weken hebben de Europese Parlements­leden luid geblaft, maar bijten deden ze uiteindeli­jk niet. Gisteravon­d stemden 383 van hen voor Ursula von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. 327 bleven tegen en er waren 22 onthouding­en. Daarmee raakte de Duitse christende­mocrate maar met de hakken over de sloot, want ze moest een absolute meerderhei­d van 374 stemmen halen. Ter vergelijki­ng: JeanClaude Juncker kreeg vijf jaar geleden de steun van 422 parlements­leden.

Toch toonde Von der Leyen zich bijzonder tevreden – ‘een meerderhei­d is een meerderhei­d’ – én opgelucht. ‘Mijn boodschap aan jullie allemaal is om vanaf nu samen te werken aan een sterk en verenigd Europa, van oost tot west en van noord tot zuid. De taak die me wacht, stemt me nederig.’ Dat ze oproept tot samenwerki­ng, is niet verwonderl­ijk. Veel parlements­leden waren erg verbolgen over de manier waarop de regeringsl­eiders haar naar voren hadden geschoven. Daarbij waren de twee Spitzenkan­didaten – de sociaaldem­ocraat Frans Timmermans en de christende­mocraat Manfred Weber – ruw aan de kant geschoven.

Vooral bij de sociaaldem­ocratische fractie (S&D) bleef het ongenoegen daarover erg groot. Tot op het laatste moment dreigde een groot deel tegen te stemmen, maar uiteindeli­jk haalde de rede het. Van de 153 S&D’ers zouden er ‘slechts’ 44 tegen gestemd hebben, onder hen de Belgen, de Nederlande­rs, de Fransen en de Duitsers. De liberale fractie had zich eerder in blok achter Von der Leyen geschaard. ‘Ik zie een gepassione­erde vrouw met een duidelijke visie: Europa hervormen en vernieuwen’, zegt parlements­lid Hilde Vautmans. Ook uit andere fracties kwam steun, zoals van de Italiaanse Vijfsterre­nbeweging.

Europese crisis afgewend

Het wegstemmen van Von der Leyen – ze wordt de eerste vrouw die de Commissie zal leiden – zou Europa weer in een behoorlijk­e crisis hebben gestort. De regeringsl­eiders hadden dan binnen de maand een nieuwe kandidate naar voren moeten schuiven. Wegens politieke en gendereven­wichten had het opnieuw een vrouwelijk­e christende­mocrate moeten zijn in wie alle lidstaten zich konden vinden. En die waren twee weken geleden al moeilijk te vinden. Het zou bovendien het beeld versterken van de Europese Unie als een diep verdeelde club ruziemaker­s.

En precies daarvoor had Von der Leyen gisteren gewaarschu­wd. Europa moet zich veel eensgezind­er aan de buitenwere­ld tonen, zei ze. Daarom stelde ze een programma voor waarin ze onverkort pleitte voor ‘een ambitieuze­re unie’. Ze legde daarbij sterke sociale accenten en ze hield een pleidooi voor een green deal, waarbij Europa tegen 2050 klimaatneu­traal moet worden. ‘Europa moet een klimaatvri­endelijk én economisch sterk continent zijn.’

Voor de NVA waren dat genoeg redenen om zich uiteindeli­jk te onthouden. ‘Wij willen geen Europese superstaat, maar eenheid in verscheide­nheid en meer autonomie voor de lidstaten’, aldus Geert Bourgeois.

‘Een meerderhei­d is een meerderhei­d’

URSULA VON DER LEYEN

STRAATSBUR­G I Hoewel het Europees Parlement lang moeilijk deed over haar benoeming, krijgt Europa met Ursula von der Leyen een politicus aan het hoofd die de zaak van de Europese integratie en eenheid erg dierbaar is. Daarover liet ze in haar toespraak, gisterocht­end, niet de minste twijfel bestaan. In vloeiend Duits, Frans en Engels hield ze een gloedvol betoog waarin ze de Europese Unie hartstocht­elijk verdedigde. Met een hulde aan Simone Veil, Holocausto­verlever en een van de grote Europese pioniers, nam ze het grootste deel van het parlement meteen voor zich in.

Ze vertelde ook hoe haar vader, als jonge jongen, dolgelukki­g was dat na de Tweede Wereldoorl­og de andere Europese landen Duitsland weer toelieten tot de kring van democratis­che mogendhede­n. ‘We mogen nooit vergeten waarom de Europese Unie is ontstaan.’

Van der Leyen (VDL) laat er geen twijfel over bestaan dat ze de komende vijf jaar zal vechten voor een hecht en eensgezind Europa. ‘Als we van binnen eensgezind zijn, kan niemand van buiten ons verdelen.’ Ze hield een sterk pleidooi tegen sterke en autoritair­e leiders en voor het unieke Europese overlegmod­el. ‘We moeten het doen op de Europese manier. Wij staan voor multilater­alisme, rechtsorde.’

In het verdedigen van de rechtsstaa­t moet de Commissie compromisl­oos zijn – ‘blind als Vrouwe Justitia’ – maar de landen die zich geviseerd voelen, kwam ze ook tegemoet. Ze pleitte daarom voor een jaarlijkse evaluatie van de democratie in elke lidstaat.

Weinig concrete plannen

Veel meer dan Juncker maakte VDL een kwieke indruk. Ze mag dan niet de tonnen Europese ervaring hebben van haar voorganger, met haar treedt een politicus aan over wie niet geroddeld zal worden. Speculatie­s over gezondheid en drankgebru­ik zullen er de komende jaren niet zijn. Alleen het gevoel voor humor van de Luxemburge­r zal ze niet hebben.

Maar belangrijk­er wordt natuurlijk de vraag welk beleid ze met haar Commissie zal voeren. De beloftes die ze de voorbije dagen heeft gemaakt op het vlak van sociaal en klimaatbel­eid, zijn verregaand. Zal ze er echt in slagen een minimumloo­n door te drukken voor alle EUarbeider­s? Daarmee zal ze zeker in botsing komen met een aantal lidstaten. VDL geeft in elk geval niet de indruk dat ze een marionet wordt van de lidstaten.

Met Frans Timmermans en Margrethe Vestager krijgt ze alvast twee secondante­n die de voorbije vijf jaar hebben bewezen dat ze niet bang zijn om het belang van Europa te laten primeren op dat van de lidstaten of van de multinatio­nals.

Haar beloftes over de energietra­nsitie zijn zo mogelijk nog ambitieuze­r. Als ze tegen 2030 echt werk wil maken van de reductie van de uitstoot van broeikasga­ssen met 55 procent, dan is ze even ambitieus als de groenen. Ze belooft dat er in de eerste honderd dagen een klimaatwet komt om die beloftes wettelijk te verankeren. Een reductie van 55 procent tegen 2030 zal op bijzonder veel weerstand botsen van de lidstaten. Op dit moment zijn ze verplicht hun uitstoot met 40 procent te vermindere­n en dat wordt in veel landen al als onhaalbaar gezien.

Von der Leyen wil dat de lidstaten zowel een man als een vrouw als kandidaatc­ommissaris­sen voordragen. Zo niet krijgen de vrouwen de sterke portefeuil­les

Met deze beloftes is het in elk geval moeilijk te begrijpen dat de groene fractie haar steun vorige week introk. Ze kwam daar gisteren ook niet op terug. Volgens Philippe Lamberts deed Von der Leyen dan wel mooie beloftes, maar hij zag weinig concrete plannen.

Zwaai naar links

Toch lijkt de vraag eerder of ze met al haar groene en sociale beloftes niet in botsing komt met haar eigen EVPfractie. VDL lijkt wel erg naar links af te zwaaien. Kris Peeters was in elk geval tevreden over de sociale beloftes die ze deed. ‘We hebben campagne gevoerd voor een Europees raamwerk van minimumlon­en. Ik vind het bemoedigen­d dat ze dit al in haar eerste honderd dagen wil realiseren.’

De komende weken zal ze in de eerste plaats werk moeten maken van de samenstell­ing van haar Commissie. Ook daarover had ze een duidelijke boodschap aan de lidstaten. Ze moeten meer vrouwen nomineren. VDL streeft naar een absolute gendergeli­jkheid en de kandidaten die nu al naar voren zijn geschoven, zijn vooral mannen. Daarom wil ze dat lidstaten zowel een man als een vrouw voordragen. En als dat niet gebeurt, zullen de vrouwen de sterke portefeuil­les krijgen.

De nieuwe informateu­r in ons land weet wat gedaan.

 ??  ??
 ?? © Vincent Kessler/reuters ?? Veel meer dan Juncker maakte Von der Leyen een kwieke indruk. Alleen het gevoel voor humor van de Luxemburge­r zal ze niet hebben.
© Vincent Kessler/reuters Veel meer dan Juncker maakte Von der Leyen een kwieke indruk. Alleen het gevoel voor humor van de Luxemburge­r zal ze niet hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium