De Standaard

MET DIT EUROPA MOETEN WE HET DOEN

- BART STURTEWAGE­N

Voor het eerst sinds 1958 krijgt de Europese Commissie een vrouwelijk­e voorzitter. De Duitse Ursula von der Leyen overtuigde gisteren dan toch een meerderhei­d van de Europarlem­entariërs om haar door de EUleiders bekokstoof­de benoeming goed te keuren. Van harte ging dat niet en de schaduw van de achterkame­rpolitiek die eraan voorafging, zal nog lang over haar voorzitter­schap blijven hangen.

De hartstocht­elijke en uitgekiend­e toespraak waarmee Von der Leyen gisteren de scepsis van het parlement moest overwinnen, was gericht op de paarsgroen­e voorstande­rs van ‘meer Europa’. Alleen beloofde ze zoveel vooruitgan­g en verdieping dat het zeer de vraag is of zij, of iemand, dat allemaal kan leveren. Op alle knoppen tegelijk duwen, brengt de lift niet sneller in beweging. Gisteren telde in Straatsbur­g maar een ding: 374 parlements­leden op hun groene knop doen drukken.

In de voorgaande dagen maakte ze vooral op de socialisti­sche en groene parlements­leden te weinig indruk om de stemming met vertrouwen tegemoet te kunnen zien. Ongetwijfe­ld met de toestemmin­g van Angela Merkel, Emmanuel Macron en Pedro Sánchez, de leiders van respectiev­elijk christende­mocraten, liberalen en socialiste­n, kondigde ze daarom tal van zaken aan die ze niet, of zeker niet alleen kan realiseren en waarover die drie het nog niet eens zijn.

Ze wil een Europees minimumloo­n, eerlijkere belastinge­n en een reductie van broeikasga­ssen met 55 procent tegen 2030. Ze bepleitte meer initiatief­recht voor het Europees Parlement en ze beloofde, zonder details, een herstart voor het verscheure­nde migratiebe­leid.

Weer eens zagen we hoe Europa werkt en ondanks alles blijft werken: met voldongen feiten. Het politieke akkoord over de topbenoemi­ngen werd het parlement door de strot geduwd, maar per slot van rekening vonden de grote fracties er elk net voldoende in om hun frustratie­s door te slikken en niet te kiezen voor de institutio­nele chaos. Toen niet alleen Von der Leyens partijgeno­ot Manfred Weber, maar ook de twee andere gebuisde Spitzenkan­didaten, Frans Timmermans en Margrethe Vestager, haar hun steun toezegden, was de kogel door de kerk.

Het geboden spektakel zal weinig Europeanen ervan overtuigd hebben dat de leiders van de Unie hun boodschap hebben gehoord en begrepen. Er bestaat kennelijk geen realistisc­h alternatie­f voor het moeizaam geploeter dat aan Europese beslissing­en voorafgaat. Met dit Europa moeten we het doen. Een ander is er niet.

We zagen weer eens hoe de Unie werkt en blijft werken: met voldongen feiten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium