De Standaard

Raspoetin van Berlaymont kondigt vertrek aan

-

De komst van Ursula von der Leyen naar Brussel heeft al een kop doen rollen: de secretaris­generaal van de Europese Commissie, Martin Selmayr, heeft zijn ontslag aangekondi­gd. ‘Tegen eind volgende week ben ik weg’, zei hij aan Politico. Selmayr vertrekt omdat er, volgens de ongeschrev­en regels, geen twee Duitsers aan het hoofd van de Commissie kunnen staan.

Weinigen zullen treuren over zijn vertrek. Selmayr werd beschouwd als een intrigant en een machtsmens pur sang. Zijn bijnamen waren talloos en weinig vleiend: van de Duitse buldog van de 13de verdieping tot Raspoetin. Zijn promotie door JeanClaude Juncker was bovendien erg omstreden.

Selmayr werd vorig jaar gepromovee­rd tot secretaris­generaal. Voordien was hij de kabinetsch­ef van de aftredende Commissiev­oorzitter. In die functie had hij niet de juiste rang om tot secretaris­generaal benoemd te kunnen worden. Maar in enkele weken tijd werd hij eerst adjunctsec­retarisgen­eraal én vervolgens secretaris­generaal. Zelfs de zittende secretaris­generaal was totaal verrast door de benoeming. Het Europees Parlement en de ombudsvrou­w waren toen vernietige­nd over die benoeming, maar de Commissie bleef erbij dat ze de regels had gevolgd.

Selmayr zegt dat hij Brussel verlaat. Na vijftien jaar in de Europese administra­tie is het welletjes geweest. Maar hij heeft wel al een idee wie hem moet opvolgen. Dat wordt best een Fransman, want de ‘Europese Unie is altijd een FransDuits project geweest’. De huidige directeurg­eneraal van de financiële diensten is een Fransman en zou hem uitstekend vervangen.

 ?? © epa ?? Selmayrs promotie door Juncker was erg omstreden.
© epa Selmayrs promotie door Juncker was erg omstreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium