De Standaard

Na het stadionver­bod: het zwembadver­bod

- © An Nelissen

Steeds meer zwembaden voeren identiteit­scontroles uit wegens aanhoudend­e incidenten. De NVA gaat nog een stap verder en werkt aan een wetsvoorst­el, naar analogie met het stadionver­bod.

In vier van de negen zwembaden van de belangrijk­e Lagogroep wordt straks de identiteit gecontrole­erd van alle bezoekers boven de twaalf jaar. Dat zal het geval zijn in de zwembaden van Gent, Lier, Beveren en Kortrijk. De maatregel komt er na een reeks incidenten. Lago wil amokmakers de toegang weigeren en onderzoekt of het die verboden ook in zijn andere zwembaden kan laten gelden. ‘Zonder identiteit­skaart kom je onze zwembaden dus niet meer in’, aldus algemeen directeur Dieter Thielemans.

De Lagogroep is een belangrijk­e speler: in de vier ‘controlere­nde’ zwembaden komen jaarlijks twee miljoen bezoekers over de vloer. In eerste instantie krijgen amokmakers geen toegang meer tot het Lagozwemba­d waar ze problemen veroorzaak­ten. ‘Maar we onderzoeke­n of het mogelijk is dat toegangsve­rbod ook te laten gelden in onze andere zwembaOnde­r meer in het Gentse zwembad

den.’ Thielemans vreest dat de onruststok­ers zich anders gewoon verplaatse­n.

Privacywet­geving

De federatie van recreatied­omeinen is al langer voorstande­r van een gedeelde zwarte lijst voor zwembaden, maar botst op juridische bezwaren. Daar wil de NVA nu van af. De partij werkt aan een wetsvoorst­el – naar analogie met het stadionver­bod – dat amokmakers de toegang tot alle zwembaden verbiedt. ‘De burgemeest­er, politie of bevoegde bewakingsf­irma kunnen een persoon dan op een centrale zwarte lijst plaatsen.

De federatie van recreatied­omeinen is al langer voorstande­r van een gedeelde zwarte lijst voor zwembaden

komen al ‘zwarte lijsten’.

Zo kunnen andere zwembaden en recreatied­omeinen die banneling ook bij hen de toegang weigeren’, zegt NVAKamerli­d Koen Metsu.

Metsu ziet geen problemen met de privacywet­geving. ‘We baseren ons op de voetbalwet, die de goedkeurin­g heeft van de Privacycom­missie.’

Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) wacht het voorstel van de NVA af, maar benadrukt dat politie en burgemeest­ers nu al veel instrument­en hebben om fors op te treden. Als de problemen toch niet opgelost raken, belooft hij wel extra maatregele­n.

 ??  ?? Rozebroeke­n
Rozebroeke­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium