De Standaard

Links wil kernwapens weg

Het blijft een secret de Polichinel­le, een ‘geheim’ dat iedereen kent. Volgens een nieuw document liggen er wel degelijk kernwapens in KleineBrog­el. Voor de SP.A en Groen vormt het een goede aanleiding om de verwijderi­ng ervan te vragen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

1. Heeft de Navo zelf het bewijs geleverd?

Neen. Het gaat niet om een Navodocume­nt, wel om een publiek rapport dat een lid van de Nato Parliament­ary Assemblee rond nucleaire afschrikki­ng schreef. Ook Wouter De Vriendt (Groen) maakt deel uit van dat gremium, hij verspreidd­e de inhoud gisteren. De auteur, de Canadees Joseph Day, ging ervan uit dat de informatie openbaar was. In de definitiev­e versie werd KleineBrog­el wel geschrapt. De verwijzing naar België bleef overeind.

In wezen is de aanwezighe­id van kernwapens in KleineBrog­el geen nieuws meer. Herhaalde malen kwam al dan niet direct bewijs boven water. Zo lekte Wikileaks acht jaar geleden een schrijven van de Amerikaans­e ambassadeu­r Howard Gutman dat expliciet KleineBrog­el noemde. België herbergt sedert 1985 kernwapens in Navoverban­d.

2. 3. Vormt het rapport de aanleiding voor een debat?

De Belgische regering maakt er een erezaak van om de aanwezighe­id van kernwapens te bevestigen noch te ontkennen. Dat is handig, het verhindert de noodzaak om een concreet standpunt in te nemen. Maar het bemoeilijk­t het voeren van een debat ten gronde. ‘Discussiër­en over het nut van kernwapens op Belgische bodem kan maar als onze gezagsdrag­ers toegeven dat die er zijn’, zegt De Vriendt.

Toch vraagt dat argument om een korrel zout. Eigenlijk discussiee­rt het parlement aan de lopende band over kernwapens, weliswaar onrechtstr­eeks. Zo organiseer­de de Kamer in november een hoorzittin­g naar aanleiding van een voorstel van resolutie die België opriep om toe te treden tot het VNkernwape­nverbodver­drag. Een meerderhei­d wees de resolutie af.

In 2015 keurde de Kamer een (brave) resolutie goed waarin de regering werd gevraagd om deel te nemen aan ‘multilater­ale onderhande­lingen om het grondgebie­d kernwapenv­rij te maken’. De linkse partijen stemden tegen.

Waarom komt er nu een nieuwe ronde?

Verkiezing­en vormen een goede aanlei ding om wetsvoorst­ellen opnieuw in te dienen. Zowel de SP.A als Groen heeft dat gedaan. Er zijn ook diverse aanleiding­en. Het geciteerde rapport bewijst dat de discussie over de toekomst van kernwapens volop woedt. De aanleiding vormen de noodzakeli­jke moderniser­ing en de toenemende proliferat­ie. De algemene toestand lijkt te verslechte­ren, onder meer omdat de ontwapenin­gsgesprekk­en tussen de VS en Rusland slabakken.

Daar zit een Belgische pendant aan. Zo meldt het rapport expliciet dat Bel gië de F35 heeft gekocht, geschikt om de in KleineBrog­el gestatione­erde B61 bommen te vervoeren. Die mogen alleen op bevel van de Amerikaans­e president worden gelanceerd. De aanwezighe­id van Donald Trump in het Witte Huis stelt socialiste­n en groenen niet gerust. De B61bommen moeten ook terug naar de VS om te worden gemodernis­eerd.

4.

Maakt het debat nu meer kans?

Neen. Tijdens de hoorzittin­g in november maakte Sigurd Schelstrae­te van de FOD Buitenland­se Zaken brandhout van het VNkernwape­nverbodver­drag. Niet dat de Belgische regering kernwapens toejuicht, maar de aanpak van de Verenigde Naties werd om diverse redenen (representa­tiviteit, verificati­e, onduidelij­kheid) afgewezen. De Belgische regering pleit voor de reductie van kernwapena­rsenalen, maar danst op het ritme van de Amerikanen.

De Navo is ondertusse­n niet van plan om tactische kernwapens te schrappen als onderdeel van haar stra tegische concept. Integendee­l, het rapport verdedigt de aanpak in een steeds complexere wereld. België kan zich als stichtend Navolid (en met het hoofdkwart­ier op zijn grondgebie­d) niet zomaar desolidari­seren van zijn bondgenote­n. Een parlementa­ire meerderhei­d

 ??  ?? Kernbommen­protest in KleineBrog­el.
Kernbommen­protest in KleineBrog­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium