De Standaard

Aantal egels bijna gehalveerd in tien jaar

-

Het aantal egels in Vlaanderen is tussen 2008 en 2018 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent, Natuurpunt en het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek.

Over de oorzaak van de achteruitg­ang bestaat geen duidelijkh­eid. ‘We zien enkele oorzaken’, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. ‘We merken dat de egel het slachtoffe­r is van het verkeer en het dichte wegennet in België. Bovendien is het aantal insecten afgenomen, waardoor de overleving­skansen dalen.’

Het risico op dikkedarmk­anker neemt toe met de leeftijd. De Europese richtlijne­n bevelen dikkedarmk­ankeropspo­ring aan vanaf 50 jaar. Het Centrum voor Kankeropsp­oring (CvKO) nodigt daarom alle 51tot 74jarigen uit om een staal van hun stoelgang op te sturen. Vanaf 2020 worden ook de 50jarigen uitgenodig­d.

In de Verenigde Staten wijzigden in mei 2018 de richtlijne­n en werd aanbevolen de instapleef­tijd voor vroegtijdi­ge opsporing van dikkedarmk­anker te verlagen van 50 naar 45 jaar vanwege het groter aantal kankers op die leeftijd.

Daarop gingen er stemmen op om die verlaging ook in Europa toe te passen. Een doctoraats­studie aan de Universite­it Antwerpen van Wessel van de Veerdonk, op basis van gegevens van de Stichting Kankerregi­ster, toont aan dat er in Vlaanderen geen duidelijke toename is van dikkedarmk­anker bij 4549jarige­n. De sterfte in de periode 20042013 is ofwel dalende ofwel stabiel in alle leeftijdsg­roepen onder 50 jaar.

Het CvKO adviseert daarom de instapleef­tijd van het bevolkings­onderzoek niet te verlagen. De leeftijdsc­ategorie 4549 is de tweede grootste leeftijdsg­roep in Vlaanderen met circa 445.000 personen. Een grote groep mensen zou dus uitgenodig­d worden voor een beperkt aantal te vinden dikkedarmk­ankers en heel veel mensen zouden onnodig ongerust gemaakt worden en verdere onderzoeke­n moeten ondergaan door een groot aantal vals positieve resultaten, zegt het Centrum.

Het voegt er wel aan toe dat mannen en vrouwen jonger dan 50 jaar met een verhoogd familiaal of genetisch risico en/of klachten het best met hun huisarts bespreken of verder onderzoek op maat aangewezen is.

De uitbreidin­g van het onderzoek zou heel veel mensen onnodig onderzoeke­n laten ondergaan en ongerust maken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium