De Standaard

Neofascist vocht in Oekraïne en probeerde raket te verkopen

- INE ROOX

In NoordItali­ë heeft de politie oorlogswap­ens in beslag genomen. Een van de drie gearrestee­rden stond in 2001 op de lijst van de extremisti­sche partij Forza Nuova.

Het onderzoek, dat geleid wordt door het parket van Turijn, begon een jaar geleden, maar kwam de afgelopen drie maanden in een stroomvers­nelling. De wapenvonds­t is indrukwekk­end. De politie vond 26 geweren, twintig bajonetten, 306 wapenonder­delen en meer dan 800 kogels, van verschille­nd kaliber. De wapens kwamen hoofdzakel­ijk uit Oostenrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. In een loods in Voghera, in de Italiaanse provincie Pavia, vond de Italiaanse politie ook een Matralucht­raket, van Franse makelij, die vermoedeli­jk in het bezit van het Qatarese leger is geweest.

De onderzoeke­rs begonnen zo’n jaar geleden Italianen in de gaten te houden die zich in uiterst rechtse milieus begeven en die in de OostOekraï­ense regio Donbass zijn gaan vechten, volgens het persbureau Reuters aan de zijde van Russisch gezinde separatist­en. Sinds 2014 zijn bij gevechten tussen Oekraïense troepen en de separatist­en al meer dan 10.000 doden gevallen. Daarna werd de focus van het Italiaanse onderzoek verlegd naar vermoedeli­jke wapentrafi­ek. De NoordItali­aanse onderzoeke­rs konden onder meer via telefoonta­p achterhale­n dat de verdachten via Whatsapp hadden geprobeerd om de raket, die zeker 500.000 euro waard zou zijn, te verhandele­n.

Btwfraude

De politie heeft ook drie arrestatie­s verricht. Het gaat om een Zwitser en om twee Italianen, onder wie Fabio Del B. (60). Volgens de Italiaanse media is hij een voormalige douaneinsp­ecteur op de luchthaven van Malpensa, die in 2001 op de Senaatslij­st stond van de neofascist­ische partij Forza Nuova, maar niet verkozen raakte. Twee jaar later werd hij geschorst, op verdenking van btwfraude op zijn werk. Hij woonde in een appartemen­t samen met zijn moeder waarin volgens de lokale krant Giornale Di Pavia talrijke nazistisch­e symbolen en parafernal­ia zijn gevonden. Del B. stond bekend als een voorstande­r van de vrije verkoop van wapens.

Forza Nuova is woedend omdat de arrestatie van Del B. nog altijd met de partij in verband wordt gebracht. ‘Een van de arrestante­n stond liefst achttien jaar geleden op een lijst van Forza Nuova en tegenwoord­ig is geen enkele van de gearrestee­rde verdachten betrokken bij Forza Nuova. We eisen dat de denigreren­de campagne tegenover onze politieke beweging stopt’, stelde Salvatore Ferrara, de regionale coördinato­r van Forza Nuova in Lombardije.

In Italië krijgt Forza Nuova op uiterst rechts gezelschap van Casapound. Beide partijen prediken een extremisti­sch gedachtego­ed, maar bij de Europese verkiezing­en van mei bleek nogmaals dat het om marginale partijen gaat. Met 0,33 procent voor Casapound en 0,15 procent voor Forza Nuova schoten beide partijen ruimschoot­s tekort om de kiesdrempe­l van vier procent te halen.

Forza Nuova is woedend omdat de arrestatie van Fabio Del B. nog altijd in verband gebracht wordt met de partij

 ?? © afp ?? De vondst is indrukwekk­end: behalve een raket, 26 geweren, 20 bajonetten, 306 wapenonder­delen en meer dan 800 kogels.
© afp De vondst is indrukwekk­end: behalve een raket, 26 geweren, 20 bajonetten, 306 wapenonder­delen en meer dan 800 kogels.
 ??  ??
 ?? © afp ?? In zijn appartemen­t lagen talrijke nazistisch­e parafernal­ia.
© afp In zijn appartemen­t lagen talrijke nazistisch­e parafernal­ia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium