De Standaard

Geen plaats voor Tulp in Londense skyline

- PETER VANTYGHEM

De Londense burgemeest­er Sadiq Khan stelt zijn veto tegen de Tulp, een geplande toren van 305 meter hoog die een toeristisc­he trekpleist­er had moeten worden.

De Tulp, een langwerpig­e lifttoren die bovenaan zou uitmonden in een eivormige structuur, was altijd al omstreden, maar toch kwam het veto van burgemeest­er Sadiq Khan maandag als een verrassing. In april had het ontwerp van de toparchite­ct Norman Foster nog groen licht gekregen met achttien voor tegen zeven tegenstand­ers.

De ‘Tulp’ beloofde een nieuwe lokvogel te worden in de al drukbezett­e Londense skyline. Het gebouw van 305 meter zou het op één na hoogste in Europa worden. Grosso modo toonde het plan een stengel (met grote liften) die bovenaan uitmondt in een ei. Daar zouden vooral restaurant­s komen, naast wat observatie en educatieru­imte. Beneden zou ook een parkje toegevoegd worden, en boven een publiek terras.

De kritiek op het plan was in de voorbije jaren niet mals. Zo zou de Tulp te zeer overwicht hebben op de Gherkin, een in Londen geliefd komkommerv­ormig gebouw met kantoren en flats. In 2004 luidde die constructi­e de nieuwe Londense skyline in, maar vandaag wordt ze zozeer ingesloten dat ze over vijf jaar veel moeilijker zal te zien zijn, laat staan zelf een uitzicht hebben.

Ook de buren zagen het plan niet zitten, net als milieubewe­gin

gen die zich verzetten tegen overtoeris­me. Het nieuwe gebouw kreeg ook de kritiek dat het een ‘groteske fuck you’ is aan het adres van een duurzame toekomst.

Maar de criticaste­r die het zwaarste gewicht in de schaal lijkt te hebben geworpen, is overheidsw­aakhond Historic England, die aanvoerde dat de hele site van en het zicht op de Tower of London, een van de populairst­e toeristisc­he plekken, beschadigd zou worden. De organisati­e probeerde rond 2007 al de bouw tegen te houden van de Walkie Talkie, een commerciël­e wolkenkrab­ber vlakbij, maar moest toen genoegen nemen met een reductie van de geplande 200 meter hoogte tot 160 meter.

Khan heeft de argumenten van de tegenstand­ers gevolgd en besloot, na ‘intense studie van de plannen’, geen toestemmin­g te

Overheidsw­aakhond Historic England voerde aan dat de hele site van en het zicht op de Tower of London beschadigd zou worden

geven. Daarmee maakt het standpunt van de autoriteit­en een grote bocht.

Khans rapport is hard. Hij noemt het ontwerp van Foster ‘kwalitatie­f onvoldoend­e voor een dergelijke toplocatie’, argumentee­rt dat de Londense skyline én het zicht op de Tower ernstig benadeeld zouden worden, dat de publieke ruimte op straatnive­au ‘pover uitgeteken­d’ is en dat het gebouw een ‘uiterst beperkte publieke waarde’ zou hebben.

Het projecttea­m van de Tulp reageerde al dat het teleurgest­eld is door de beslissing, en dat door deze weigering sociaaleco­nomische voordelen op korte en lange termijn gemist worden. Het beraadt zich over volgende stappen. De Tulp is een project van miljardair Joseph Safra, die overigens ook de Gherkin realiseerd­e.

 ?? © belgaimage ?? De Tulp, een doorn in het oog van vele Londenaars.
© belgaimage De Tulp, een doorn in het oog van vele Londenaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium