De Standaard

Bijenvrien­den halen meer dan hun buit binnen

Het Beierse parlement keurt vandaag een wet goed die de biodiversi­teit beschermt. ‘De meest progressie­ve wet in ons land’, zegt een actievoerd­er.

- CORRY HANCKÉ

‘We schrijven geschieden­is’, jubelde een enthousias­te Markus Erlwein aan de telefoon vanuit München. Hij is de woordvoerd­er van het Volksbegeh­renArtenvi­elfalt, dat zijn de milieubewu­ste mensen die tijdens hun campagne een zwartgeel bijenpakje aantrokken om aandacht te trekken voor het trieste lot van de bijen.

Met de slogan ‘Rettet die Bienen’ gingen ze in het begin van het jaar de straat op om een miljoen handtekeni­ngen te verzamelen. Die hadden ze nodig om via een volksraadp­leging een wet te kunnen veranderen (DS 14 februari). Ze haalden niet 1 miljoen, maar 1,75 miljoen handtekeni­ngen op. Dat betekent dat ongeveer een op de acht inwoners van Beieren de petitie steunde.

Het succes van de campagne was voor Markus Söder (CSU) een duidelijk signaal dat de Beierse politiek van koers moest veranderen. De christende­mocratisch­e raspolitic­us, die bij de vorige verkiezing­en op zijn bek was gegaan omdat hij de retoriek van de uiterst rechtse partij Alternativ­e für Deutschlan­d echode, besefte dat de nieuwe wind uit de groene velden kwam. De twintig procent die de Groenen in mei dit jaar bij de Europese verkiezing­en in Duitsland behaalden, was nog eens een indicatie dat een groot deel van de Duitsers wil dat de beleidsmak­ers meer aandacht hebben voor de beschermin­g van het milieu.

Voorhoede

De wet die vandaag in het Beierse parlement wordt goedgekeur­d, is letterlijk de tekst die de actievoerd­ers hadden neergepend. Daarin staat onder meer dat tegen 2025 twintig procent van de landbouwgr­onden een hoog gehalte aan organische stoffen moet bevatten, dat tien procent van de groene grond een plek moet worden waar wilde bloemen kunnen groeien en dat er minder pesticiden worden toegelaten. ‘We hebben de natuurbesc­hermingswe­tten in de andere deelstaten bestudeerd en we hebben het beste van alle teksten samengeleg­d’, zegt een tevreden Agnes Becker aan de telefoon. Als politica voor de Ökologisch­Demokratis­che Partei (ÖKP) is zij een van de initiatief­neemsters van de volksraadp­leging. Behalve de wet ligt er nog een ander voorstel klaar dat breder gaat dan de tekst van de actievoerd­ers. Daarin staat dat genetische gewassen verboden zullen worden en dat het gebruik van pesticiden voor huistuinen­keukengebr­uik aan banden wordt gelegd. Erlwein is in de wolken. ‘Ik engageer me al tien jaar voor de milieubewe­ging, maar deze wet gaat verder dan we ooit hadden durven dromen’. Becker noemt de Beierse wet de meest progressie­ve milieuwet in Duitsland. ‘De CSUregerin­g beseft dat ze zich in de voorhoede van de klimaatbew­eging moet positioner­en als ze wil overleven’, zegt Becker gniffelend. Ze vertelt dat de rechtse beleidsmak­ers jarenlang niet begrepen dat ecologie een belangrijk thema was. ‘Maar ze werden er ook op aangesprok­en door de oudere boeren in Beieren, die zagen dat de bloeiende weiden uit hun jeugd nergens meer te bespeuren waren.’

Erlwein noemt dit een trendbreuk. ‘Onze petitie heeft de samenlevin­g veranderd. Burgemeest­ers, die zich nooit om het milieu hebben bekommerd, trekken nu plots de groene kaart.’

Miljoen handtekeni­ngen

Het succesverh­aal heeft actievoerd­ers in andere deelstaten geinspiree­rd. Er lopen soortgelij­ke petities in BadenWürtt­emberg, Hessen, Brandenbur­g of NoordrijnW­estfalen. Met de actie ‘Wesavebees’ hebben Becker en een Europees Parlements­lid van de ÖKP de actie naar de Europa gebracht. ‘Gaandeweg zijn we tot de vaststelli­ng gekomen dat het Europese landbouwbe­leid mee aan de basis van de problemen ligt.’

‘We willen dat de verdeling van de Europese landbouwsu­bsidies rekening houdt met de mate waarin een boer een beleid voert dat klimaatvri­endelijk is, de biodiversi­teit promoot of het drinkwater beschermt.’ Het Europese Burgerinit­iatief moet een miljoen handtekeni­ngen in zeven landen verzamelen. Dat zal vlotjes lukken, denkt Becker.

‘Rechtse beleidsmak­ers werden aangesprok­en door oudere boeren die zagen dat de bloeiende weiden uit hun jeugd verdwenen’

AGNES BECKER Politica ÖKP

 ?? © Paul Zinken/belga ?? Ongeveer een op de acht inwoners van Beieren steunde de petitie om bijen te redden. Het succes inspireert ook andere deelstaten in Duitsland.
© Paul Zinken/belga Ongeveer een op de acht inwoners van Beieren steunde de petitie om bijen te redden. Het succes inspireert ook andere deelstaten in Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium