De Standaard

‘The Squad’ dient Trump van repliek

- INE ROOX

Het lukte Donald Trump niet een wig te drijven tussen vier progressie­ve parlements­leden en hun Democratis­che partij. Toch profiteert hij zeker mee van deze rel.

De vier progressie­ve Congresled­en die Trump met een reeks tweets heeft aangespoor­d om ‘terug te keren naar hun eigen land’, bijten van zich af. ‘Dit dient de agenda van witte nationalis­ten’, zei parlements­lid Ilhan Omar, met de drie andere parlements­leden aan haar zij. ‘Hij slaagt er niet in zijn beleid te verdedigen en daarom valt hij ons persoonlij­k aan’, voegde Alexandria OcasioCort­ez daaraan toe.

Omar en OcasioCort­ez vormen samen met Ayanna Pressley en Rashida Tlaib een kleine, maar zichtbare coalitie binnen de Democratis­che partij in het Congres. Het kwartet heeft voor zichzelf de bijnaam ‘The Squad’ gekozen, wat ‘de kliek’ of ‘de bende’ betekent.

De vier hebben heel wat gemeen. Het zijn allemaal vrouwen met een migratieac­htergrond. Ze zijn bezig aan hun eerste termijn in het Amerikaans­e Congres, ze zijn razend handig met de sociale media en ze behoren tot de linkervleu­gel van de Democratis­che Partij. Progressie­ve Amerikanen zijn dol op hen, maar de vier clashen geregeld met de meer gematigde en pragmatisc­he partijleid­ing.

Zo begrijpt ‘The Squad’ niet dat Nancy Pelosi, de Democratis­che voorzitste­r van het Huis, geen heil ziet in een afzettings­procedure tegen Trump. Onlangs vonden de vier het ook onbegrijpe­lijk dat de overige Democraten het budget van de regeringTr­ump voor de versterkin­g van de grens met Mexico mee hadden goedgekeur­d. ‘The Squad’ stemde tegen. Pelosi verweet de vier vrouwen daarop wel een online publiek te bereiken, maar in het Congres nauwelijks invloed te hebben.

De vier zijn zo zichtbaar dat Trump hen openlijk kon viseren, zonder hen bij naam te noemen. Met zijn frontale aanvallen via Twitter trachtte de president de interne verdeeldhe­id bij de Democraten aan te wakkeren en een wig te drijven tussen de vier vrouwen en hun partij. Dat lukte niet, want na de aanvallen van Trump nam Pelosi prompt hun verdedigin­g op en kondigde ze aan dat het Huis (gisteravon­d Amerikaans­e tijd) zou stemmen over een resolutie waarin Trumps taal wordt veroordeel­d. Plots is het weer allen tegen Trump, want wat verenigt nu sterker dan een gemeenscha­ppelijke vijand?

‘Allemaal socialiste­n’

Toch doet de president hier zelf ook zijn voordeel mee. Nu al vrezen gematigde en meer rechtse Democraten dat ‘The Squad’ hét gezicht wordt van de Democratis­che meerderhei­d in het Huis. Hoe meer ruchtbaarh­eid en aandacht voor ‘The Squad’, hoe makkelijke­r Trump de hele Democratis­che Partij kan wegzetten als ‘socialiste­n’ – een scheldwoor­d in conservati­eve kringen.

‘The Squad’ symbolisee­rt de snel veranderen­de demografie in de VS. Geschat wordt dat witte Amerikanen al in 2045 een minderheid vormen. Dat is een schrikbeel­d voor het radicaalst­e deel van de achterban van Trump. Hij neemt geen woord terug van zijn hevige kritiek. Zo maakt hij duidelijk dat dit juist de strijd is waar hij op uit is, goed wetend dat focussen op jonge, gekleurde en progressie­ve vrouwen zijn beste kans is om in 2020 de macht te behouden in het Witte Huis.

De vier symboliser­en de snel veranderen­de demografie in de VS, waar blank in 2045 een minderheid zal vormen. Een schrikbeel­d voor de achterban van Trump

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium