De Standaard

De centrale banken zijn het beu de wereld te redden

- NICO TANGHE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Dat centrale bankiers weleens op zomerkamp trekken, is u wel bekend. Tijdens hun jaarlijkse bijeenkoms­t in het Amerikaans­e Jackson Hole, gelegen in de Rocky Mountains, praten ze niet alleen over de toekomst van de wereldecon­omie. Ze gaan er ook bergwandel­en, barbecueën en vliegvisse­n. Ze beleven er zoveel plezier aan dat ze dat in de lente in het Portugese Sintra dunnetjes overdoen.

Minder bekend is dat de centrale bankiers van de G7, de zeven rijkste industriel­anden, ook tussendoor geregeld vergaderen. Volgens Bloomberg komen ze vandaag en morgen bijeen voor een belangrijk­e vergaderin­g met de ministers van Financiën van de G7landen in Chantilly, ten noorden van Parijs. Voor u ongeïntere­sseerd de schouders ophaalt: wat ze daar overeenkom­en, zal de komende maanden en jaren doorsijpel­en naar uw persoonlij­ke beleggings­portefeuil­le en spaarboekj­e.

Zeker nu de wereldecon­omie vertraagt en stilaan een gevaarlijk kantelpunt nadert. De negatieve economisch­e gevolgen van de handelsoor­log tussen de VS en China worden steeds duidelijke­r, terwijl op de obligatiem­arkt de eerste tekenen van een naderende recessie zichtbaar worden. Toegegeven: een handelsakk­oord tussen Trump en Xi is nog altijd mogelijk, maar veel meer dan enkele symbolisch­e toegevinge­n wordt daarbij niet verwacht. De gure wind van protection­isme zal nog niet meteen gaan liggen, met nog lagere groei en meer onzekerhei­d voor de wereldecon­omie als gevolg.

En dus kijken de politici naar de centrale bankiers om de economie te redden. Omdat inflatie momenteel niet hét probleem is, krijgen zij de ruimte om de monetaire teugels te vieren en zo een nieuwe wereldwijd­e recessie te vermijden. Maar het tijdperk van Super Mario lijkt stilaan voorbij. De centrale bankiers in Europa, de VS en Japan staan dan wel klaar om het monetaire beleid te versoepele­n, hun gereedscha­pskist is bijna leeg. De rente verlagen? De basisrente bij de Fed staat half zo hoog als voor het uitbreken van de laatste economisch­e crisis. De basisrente voor banken bij de ECB en de Bank van Japan staat al onder nul.

De verwachtin­g is dan ook dat de centrale bankiers in Chantilly de bal zullen terugkaats­en naar de politici. Met de boodschap: wij zijn het beu de wereld(economie) alleen te redden, wij hebben uw (financiële) hulp nodig. Laat de begrotings­teugels vieren en investeer in de toekomst. In meer openbaar vervoer en betere wegen, in een digitale economie én in een ambitieus klimaatbel­eid. Doe dat gecoördine­erd, met duidelijke onderlinge afspraken. En doe het nu de rente zo laag staat.

De Oeso is voor zo’n aanpak te vinden, bleek gisteren uit een interview met hoofdecono­om Laurence Boon in de Financial Times. Ook Christine Lagarde pleitte al voor een losser begrotings­beleid. Sterker nog, volgens The New York Times zou Lagarde net gekozen zijn als nieuwe ECBbaas omdat zij met haar onderhande­laarstalen­t en politieke connecties het meeste kans maakt om toppolitic­i te overtuigen meer te investeren. Nu Berlijn nog meekrijgen.

Christine Lagarde moet als nieuwe ECBbaas politici overtuigen meer te investeren. Vooral in Duitsland

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium