De Standaard

Drie op vier jobs weg bij Monte Paschi Belgio

-

Het Belgische filiaal van de oudste bank ter wereld moet ‘dringend’ digitalise­ren. Resultaat? De nieuwe eigenaren willen tot 75 van de 100 jobs schrappen.

Banca Monte Paschi Belgio wil 75 van de zowat 100 banen schrappen. Dat kondigde de bank gisteren aan op een bijzondere ondernemin­gsraad.

De ingrijpend­e reorganisa­tie is het gevolg van de recente overname door de Amerikaans­e beleggings­firma Warburg Pincus, die het Belgische filiaal van de oudste bank ter wereld op het eerste gezicht wil omvormen tot een soort internetba­nk. De nieuwe directie wil de grote reorganisa­tie doorvoeren omdat ze ‘dringend’ moet digitalise­ren en het klantenaan­bod optimalise­ren, meldt ze.

Als de intentie bevestigd wordt, kunnen 75 arbeidspla­atsen verdwijnen. Hoeveel van de zes resterende bankfilial­en daardoor gesloten dreigen te worden, is niet bekend. In een persberich­t zegt de nieuwe directie van de bank dat ze alle mogelijke begeleiden­de maatregele­n zal bestuderen voor het betrokken personeel.

42 miljoen euro

Beleggings­firma Warburg Pincus betaalde vorige maand 42 miljoen euro voor het Belgische filiaal van de noodlijden­de Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena. Die verkoop maakte deel uit van een bredere overeenkom­st met de Europese Commissie. Die gaf de Italiaanse overheid de toestemmin­g om 5,4 miljard euro aan noodsteun te verstrekke­n aan Monte dei Paschi, maar dan moest er wel een grondige herstructu­rering volgen.

Banca Monte dei Paschi di Siena landde een kwarteeuw geleden in België door de overname van Banco di Roma, die al sinds 1947 een afdeling had in Brussel. Al die tijd bleef het Belgische filiaal eerder een nichespele­r die zich onder meer richtte op de Italiaanse gemeenscha­p in ons land en geregeld uitpakte met een commerciël­e stunt op de spaarmarkt.

Tot enkele jaren geleden prijkte het bescheiden Belgische bankfiliaa­l, dat voor zijn liquiditei­t deels afhankelij­k was van Siena, dan ook geregeld op kop van de lijstjes met hoogste vergoeding­en op spaarboekj­es. Ook al stond het Belgische filiaal van de Italiaanse bankreus eigenlijk al sinds de financiële crisis van 2008 te koop. Maar vanwege de moeilijke marktomsta­ndigheden bleek er destijds nauwelijks belangstel­ling voor de Belgische dochter. Omdat het ging om een kleine bankdochte­r die relatief weinig kapitaal vereiste, besloot de oudste bank ter wereld om het Belgische filiaal opnieuw op te nemen in het zakenplan en later te verkopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium