De Standaard

Geef Amazon al je data en krijg 10 dollar

Amerikanen die hun volledige surfgedrag laten traceren door Amazon, krijgen van de internetgi­gant 10 dollar korting. Áls ze er 50 dollar uitgeven.

- © Andrew Yates/afp

Maandag startte internetgi­gant Amazon met ‘Prime Day’, een koopjesfes­tival van 48 uur met kortingen op tal van producten. Voor Amerikaans­e shoppers had het bedrijf nog een extraatje in petto: 10 dollar korting bij aankopen vanaf 50 dollar. Maar er zat een addertje onder het gras: je moet Amazon toegang geven tot je surfgedrag om die korting te krijgen.

Klanten moeten er namelijk Amazon Assistant voor installere­n, een plugin voor webbrowser­s. Bezoekt de gebruiker websites van winkelkete­ns als Walmart.com of Target.com, dan laat Amazon Assistant zien wat het product dat hij of zij op die websites bekijkt, intussen kost op Amazon.

Kleine lettertjes

Om te functioner­en, heeft die plugin toegang nodig tot de surfactivi­teit van de gebruikers, inclusief de links en de paginainho­ud die ze bekijken. In de kleine lettertjes staat dat Amazon die data kan gebruiken om zijn marketing, producten en diensten die niets met de Assistant te maken hebben, mee te verbeteren.

De voorwaarde­n maken duidelijk hoeveel macht consumente­n herhaaldel­ijk geven aan Amazon en andere grote technologi­ebedrijven, als ze hun gratis diensten gebruiken. In dit geval kan Amazon leren hoe het zijn marketing moet aanpakken, en hoe het concurrent­ie kan bekampen. ‘Dit soort data wordt gebruikt om machine learningmo­dellen te trainen en advertenti­etargeting te verbeteren’, aldus Bennett Cyphers, van de ngo Electronic Frontier Foundation. ‘Maar in de VS zijn er eigenlijk geen beperkinge­n op wat je met die data mag doen.’

Meer dan 7 miljoen Amazonklan­ten gebruiken de Assistant. Dat is klein bier vergeleken met Google, dat surfgedrag kan volgen via tracking pixels op tal van websites.

Amazon reageert dat het de privacy van zijn gebruikers ‘heel serieus neemt’, en stelt dat de datavergar­ing alleen gebeurt op websites ‘waar wij relevante producten of diensten zouden kunnen aanbieden.’

Vorig jaar deed Amazon op Prime Day overigens hetzelfde, maar toen ging het over 5 dollar korting bij een aankoop vanaf 25 dollar.

BENNETT CYPHERS Ngo Electronic Frontier Foundation

Het Britse modehuis Burberry heeft het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met de nieuwe ontwerpen van Riccardo Tisci, die overkwam van concurrent Givenchy. De vergelijkb­are verkopen stegen met 4 procent, twee keer zo fors als analisten hadden verwacht. Beleggers stuurden het aandeel tot 16 procent hoger, de grootste dagwinst in tien jaar.

De verkoop van collecties van de hand van Tisci groeide met dubbele cijfers. De totale omzet kwam uit op 498 miljoen pond, (554 miljoen euro). Burberry meldde geen winstcijfe­rs. Het bedrijf bevestigde ook zijn doelstelli­ngen voor het hele jaar. Burberry’s cijfers kunnen een voorbode zijn voor andere luxemerken. De sector heeft te kampen met minder vraag vanuit China, maar Burberry zag zijn verkopen er met zo’n 15 procent aantrekken.

 ??  ?? Consumente­n geven Amazon en andere techbedrij­ven veel macht als ze hun gratis dienst gebruiken.
Consumente­n geven Amazon en andere techbedrij­ven veel macht als ze hun gratis dienst gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium