De Standaard

Uefa bevestigt Europese deelname KV Mechelen

-

Zolang het BAS geen uitspraak heeft gedaan, mag KV Mechelen meedoen aan de Europa League. Dat besliste de Uefa gisteren.

KV Mechelen werd twee weken geleden opgeroepen om zich voor de disciplina­ire instanties van de Europese voetbalbon­d Uefa te verantwoor­den omtrent vermeende matchfixin­g. Vorige week zijn de advocaten van Malinwa in Genève verschenen. Daar hielden ze vast aan hun onschuld, aan de vele proceduref­outen en de ontoereken­baarheid van KVM. ‘We hebben uitgelegd dat er een procedure via het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) hangende is en dat de Uefa geen beslissing kon nemen over deelname aan de Europa League. Zolang het BAS geen uitspraak deed, zou die voorbarig zijn’, licht advocaat Thomas Declerck van KV Mechelen toe.

‘De Uefa is ons in die redenering gevolgd en gaat ervan uit dat KV Mechelen in de poulefase start. Die beslissing houdt geen gemotiveer­d vonnis in en men wacht verder af wat het BAS doet.’

Gent en Antwerp

De beslissing heef ook invloed op andere Belgische clubs. Zo raakt AA Gent het Europese deelnamebe­wijs dat het vorig jaar dacht veroverd te hebben kwijt. ‘We wachten op de eindbeslis­sing van het BAS. Al de rest is niet relevant’, reageerde Gents algemeen manager Michel Louwagie.

Ook Royal Antwerp FC wordt beïnvloed, die club moet plots een ronde vroeger aan de slag. Antwerp wenst niet vooruit te lopen op de zaken, maar rekent wel op een snelle uitspraak van het BAS. ‘We kijken ernaar uit om de beslissing zo snel mogelijk te hebben om de organisati­e van de Europese wedstrijd neer te zetten’, zegt woordvoerd­er Dimitri Huyghen. Hij herinnert eraan dat Antwerp zijn Europa Leaguematc­hen in het Koning Boudewijns­tadion in Brussel moet afwerken. Dat vereist extra organisati­e. ‘De voorbereid­ing is al in gang gezet. Voor alle partijen is het belangrijk dat het vonnis zo snel mogelijk valt.’

‘Zolang het BAS geen uitspraak deed, zou een oordeel van de Uefa voorbarig zijn’

THOMAS DECLERCK Advocaat KV Mechelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium