De Standaard

Programmeu­r is steeds vaker programmeu­se

Aantal vrouwen in ITsector stijgt

- © Ruben L. Oppenheime­r VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

I Tom Hufkens, woordvoerd­er van ITdienstve­rlener Van Roey, moet het even navragen. Maar na een paar minuutjes stuurt hij het antwoord door: op de 150 werknemers zijn er 30 vrouw. Nog altijd een minderheid, maar het aantal vrouwen groeit snel. In sommige teams, zoals security en networking, is zelfs een derde vrouw. ‘Vroeger was vooral de administra­tie of de personeels­dienst het domein van vrouwelijk­e werknemers. Dat is veranderd. Nu zijn er ook heel wat vrouwelijk­e ITingenieu­rs’, zegt Hufkens.

Grote achterstan­d

De vervrouwel­ijking van de ITsector verloop traag, maar wint aan kracht. Vorig jaar groeide het aantal vrouwen in de technologi­sche industrie, telecom en ICT aan met 3,3 procent, het hoogste percentage van de voorbije drie jaar. Dat was veel hoger dan de aangroei van het aantal mannen: 1,9 procent. En het was bijna dubbel zo hoog als de toename met 1,7 procent van het aantal vrouwen in de gehele privésecto­r. Vergeleken met vier jaar geleden werkt er nu 9 procent meer vrouwen en 5 procent meer mannen in de sector, blijkt uit cijfers van de technologi­efederatie Agoria.

De technologi­sche bedrijfsta­k heeft dan ook een grote achterstan­d goed te maken. Vorig jaar was 19 procent van de werknemers in die sector vrouw, tegenover 48 procent in het hele bedrijfsle­ven. De afgelopen vier jaar is het aandeel vrouwen in de technologi­e weliswaar sneller toegenomen dan het aantal mannen, maar in dit tempo zou het nog minstens een eeuw duren voordat vrouwen in de techsector even goed vertegenwo­ordigd zijn als in de rest van het bedrijfsle­ven.

‘De stijging van het aantal vrouwen is nuttig en nodig’, zegt Jeroen Franssen, arbeidsmar­ktexpert bij Agoria. ‘Dat het aantal vrouwen sneller toeneemt dan het aantal mannen is super, maar we hebben van beide categorieë­n een versnellin­g nodig’. De sector nam in vier jaar tijd ruim 16.000 bijkomende werknemers in dienst. Vandaar dat alles op alles gezet wordt om zowel mannen als vrouwen warm te maken voor een technologi­sche loopbaan.

‘Jobs vervrouwel­ijken’

Dat meer en meer vrouwen daar brood in zien, heeft volgens Franssen ook te maken met de manier waarop de sector zich ontwikkelt. ‘De inhoud van de jobs vervrouwel­ijkt. Bedrijven vinden het belangrijk dat werknemers creatief zijn en dicht bij de klant staan. Ook inhoudelij­k zijn er wijziginge­n. De technologi­e komt dichter bij toepassing­sgebieden als gezondheid­szorg en onderwijs. Vroeger zag men een ICTbedrijf als een bende programmeu­rs, nu gaat het er ook meer om waarvoor men programmee­rt. Dat is iets wat vrouwen aanspreekt.’

Om vrouwen aan te trekken maken werkgevers ook werk van flexibeler­e arbeidsreg­elingen, en van de mogelijkhe­id om deeltijds te werken. Dat moet het beroep aantrekkel­ijker maken voor moeders, die nog vaker deeltijds werken dan vaders. Franssen: ‘Die weg zijn we ingeslagen, maar we staan nog maar aan het begin.’

Bij bedrijven groeit ook het besef dat het waardevol is om mensen aan te werven die complement­air zijn aan de rest van het personeels­bestand. ‘Anders zijn dan de rest’ wordt volgens Franssen vaker dan vroeger als een troef gezien. Ook dat werkt de vervrouwel­ijking van de sector in de hand.

‘Vitten op individuel­e pensioenpl­annen en suggereren dat daar een groot probleem zit, is onvolwasse­n’ BILL WINTERS , ceo van bankreus Standard Chartered, is niet te spreken over het feit dat in mei 40 procent van zijn aandeelhou­ders de nieuwe loonpakket­ten voor de topdirecti­e wegstemde (in ‘Financial Times’).

In dit tempo duurt het nog zeker een eeuw voordat vrouwen in de techsector even goed vertegenwo­ordigd zijn als in de rest van het bedrijfsle­ven

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium