De Standaard

VIJF JAAR MH17, VIJF JAAR ‘FAKE NEWS’

- © Capucine GranierDef­erre/photo news VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Rond het conflict dat vijf jaar geleden in alle hevigheid in OostOekraï­ne woedde, circuleerd­en van bij het begin allerlei vormen van desinforma­tie. ‘Propaganda moet het gevoel van een westerse samenzweri­ng tegen Rusland bevestigen’, analyseerd­e de Russische onderzoeks­journalist­e Irina Borogan in het boek The Red Web. Het doel: het debat vergiftige­n. ‘Zelfs als een bewering nergens op slaat, blijft er altijd een vieze nasmaak hangen.’ Na de aanslag op MH17 schakelde de desinforma­tie een versnellin­g hoger. ‘De lichamen aan boord waren “niet vers”’

Een behoorlijk wansmakeli­jke theorie over MH17 werd de wereld ingestuurd door rebellenle­ider Igor Girkin (alias Strelkov). De Rus, die meestreed in OostOekrai­ne, is een hoofdfiguu­r in het onderzoek naar MH17. Het internatio­nale gerechteli­jke team dat de aanslag onderzoekt, wil alvast Girkin en drie anderen voor de rechter brengen wegens moord.

De dag nadat MH17 was neergestor­t, verspreidd­e hij via een pagina op de socialenet­werksite VKontakte de informatie dat de lichamen aan boord van het vliegtuig al ‘enkele dagen overleden waren’. Daarmee suggereerd­e hij dat het vliegtuig met stoffelijk­e overschott­en was geladen om het te laten crashen en zo de schuld in de schoenen van proRussisc­he strijdkrac­hten te schuiven.

De voorbije jaren verschenen tientallen getuigenis­sen van nabestaand­en van de slachtoffe­rs van MH17. Op de ochtend van 17 juli 2014 namen ze nietsvermo­edend afscheid van hun vrienden en familie toen die het vliegtuig van Amsterdam naar Kuala Lumpur namen. 298 mensen kwamen om, onder wie zes personen met de Belgische nationalit­eit.

‘Vlak na de crash werd een Oekraïense straaljage­r gespot bij MH17’

Enkele dagen na de aanslag hielden de Russische autoriteit­en een persconfer­entie waarop ze radargegev­ens presenteer­den van de locatie en het moment van de crash. Daarop was volgens de Russen een Oekraïense Su25straal­jager te zien. De onderligge­nde boodschap was dat die MH17 uit de lucht had geschoten. In diezelfde periode circuleerd­e ook een bericht van een vermeende Spaanse luchtverke­ersleider, genaamd ‘Carlos’, die twee Oekraïense gevechtsvl­iegtuigen zou hebben gezien. Onder meer door zijn getuigenis kreeg de theorie van de Oekraïense verantwoor­delijkheid vrij veel aandacht. Ze blijft ook rondzingen.

Luchtvaart­experts ontkrachtt­en tegenover de Nederlands­e publieke omroep snel het spoor dat een ander vliegtuig MH17 zou hebben neergehaal­d. De Nederlands­e Onderzoeks­raad voor de

Vorige maand maakte het team dat het gerechteli­jk onderzoek voert, vier namen bekend van figuren die het verantwoor­delijk acht voor de aanslag. De avond voor die persconfer­entie verscheen het bericht dat ‘de namen van de boosaardig­e Russen afkomstig waren van Odnoklassn­iki’, een Russische socialenet­werksite. Volgens de ‘East StratCom Task Force’, een EUwerkgroe­p tegen desinforma­tie, moet de informatie worden gezien als een poging om Russische betrokkenh­eid bij MH17 te ontkennen.

Het gerechteli­jke Joint Investigat­ion Team linkt drie Russen (onder wie Girkin) en een Oekraïner aan de aanslag op MH17, op basis van ‘forensisch onderzoek, het vinden en verhoren van getuigen en deskundige­n, analyse van radar en satellietb­eelden, de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium