De Standaard

‘Zo graag zelf om brood willen gaan en niet kunnen. Dat moet wegen’

- © Geert Van de Velde JELLE VAN RIET Is literair journalist­e. Deze week verzorgt zij ‘De mening’ in dS Avond.

Jelle Van Riet heeft te doen met Ed Sheeran

Je zult Ed Sheeran maar zijn. Zo graag zelf om brood willen gaan en niet kunnen. Dat moet wegen. Zelf vind ik om brood fietsen een van de grote geneugten des levens. Weer en wind trotseer ik voor zegge een ovenvers boekweitbr­ood. Niet gesneden, anders droogt het uit. Sheeran moet daar al drie jaar niet eens aan denken. Hij kan wel lekker versgebakk­en karnemelks­cones delen met Yebba en Taylor Swift, maar wat heb je eraan als je er niet zélf om kunt?

Ed Sheeran kan ook niet meer gewoon uit eten gaan, nog zo’n Groot Genoegen dat smaak geeft aan het leven. Hij moet op restaurant een privékamer nemen, anders wordt hij gefilmd terwijl hij rustig zit te eten. Vindt Ed ‘niet leuk’. Dan voelt hij zich ‘een aapje in de zoo’. Gezellig, hoor, dineren met Sir Elton John of Eric Clapton, maar in een privékamer smaakt die shepherd’s pie toch echt niet hetzelfde.

Je zult Ed Sheeran maar zijn. Dan word je blijkbaar ‘door sommige mensen gehaat’. Zonder reden. En je kunt niet eens met hen naar de pub om hen bij een lauwe ale te laten zien dat je heus een aardige kerel bent. Natuurlijk vindt Ed het gaaf dat hij op zijn achtentwin­tigste al zowat alle hitlijsten ter wereld heeft aangevoerd, een ziljoennog­wat keer is gestreamd en ruim veertig miljoen volgers heeft op zijn Youtubekan­aal. Het mogen er trouwens altijd nog meer zijn.

Met zijn nieuwe album No.6 collaborat­ions project doet Sheeran zelfs heel opzichtig een gooi naar een nog breder publiek. Toch is het niemand uit die miljoenen fans die hij op een Fuller’s London Pride wil trakteren. Hij wil liever een pot

Gezellig, hoor, dineren met Sir Elton John of Eric Clapton, maar in een privékamer smaakt die shepherd’s pie toch echt niet hetzelfde

je darts spelen met zijn haters, zodat hij hen met zijn arm om hun schouders kan zeggen: zie, ik speel dan wel in dezelfde liga als Beyoncé, JayZ en Adele maar ben verder ‘een heel gewone jongen’ gebleven.

Arme Ed. Je zult je maar in weerwil van alles nog altijd ‘een geboren misfit’ voelen. Sheeran mag dan duetten hebben opgenomen met onder anderen Justin Bieber, 50 Cent, Eminem, Bruno Mars, Stormzy en Chris Stapleton, hij blijft zichzelf slecht gecast vinden tussen de mooie mensen. Zijn dromen, zo zingt hij, zijn groter dan op de rijkste lijst staan.

Natuurlijk vindt Ed het cool dat het merk Ed Sheeran aanslaat. Het mag trouwens altijd nog wat meer. Zo heeft Sheeran vorige week wereldwijd nog drieëndert­ig popupshops gelanceerd, niet om er handtekeni­ngen aan fans uit te delen, maar om er albums, Tshirts, petjes en EdSheeranp­opjes te verkopen. (De naar hem vernoemde Heinz Tomato Edshup was helaas out of stock.) Maar ja, wat betekent dat alles als je zoals Ed krampachti­g ‘gewoon jezelf’ wilt blijven.

 ??  ??
 ??  ?? Ed Sheeran: de populaire ‘misfit’.
Ed Sheeran: de populaire ‘misfit’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium