De Standaard

EEN MOOIE KLUS VOOR HET PARLEMENT

- RUBEN MOOIJMAN

De Belgische selectie van een nieuwe Europees commissari­s wordt om meerdere redenen bijzonder interessan­t. Ten eerste bewijst de kwestie dat het getreuzel met de regeringsv­orming niet verantwoor­d is. Ruim anderhalve maand na de verkiezing­en staan we op federaal en Vlaams vlak nog nergens, terwijl er op allerlei gebieden dringend beslissing­en moeten worden genomen. Het is ironisch dat Europa ons nu voor voldongen feiten plaatst, want de aanwijzing van een Europees commissari­s is natuurlijk niet het meest prangende probleem. De begroting, om maar iets te noemen, zou een betere reden zijn om vaart te maken. Dat er nu geen regering is die over het draagvlak beschikt om snel een kandidaat aan te wijzen, vergroot wel het risico dat België straks met een tweede of derderangs­bevoegdhei­d opgescheep­t wordt. Wat dat betreft, kent de Commissie geen genade: wie te laat is, vist achter het net. Als dat scenario zich zou ontrollen, zou dat een blamage zijn voor ons land, nota bene een stichtend lid van de Unie en het gastland voor de belangrijk­ste instelling­en. Komt het zover, dan hebben de politici het alleen aan hun eigen getreuzel te danken.

De procedure is nog om een tweede reden interessan­t. Er dreigt zich immers een herhaling voor te doen van de achterkame­rtjespolit­iek die Ursula von der Leyen naar het Europese politieke voorplan heeft gekatapult­eerd, en die zo veel kritiek heeft gekregen. Zij was niet de beste of meest geschikte kandidaat, maar degene die na een partijtje politiek handjeklap uit de bus kwam en op de minste bezwaren stuitte.

Zo zal het ook bij ons gaan. In Nederland steunde zowel de regering als het electoraat Frans Timmermans, hoewel zijn partij niet eens in de regering zit. Maar iedereen was het erover eens dat hij gewoon de beste man was. In België zal de kandidaat het resultaat zijn van een eindeloos afwegen van politieke, taalkundig­e en regionale evenwichte­n. De eerste voorzetten daarvoor werden gisteren al gegeven. En dan te bedenken dat Von der Leyen liefst nog wil kunnen kiezen tussen een man en een vrouw.

De derde reden waarom de selectie boeiend zou kunnen worden, is de mogelijkhe­id dat het parlement de hele zaak naar zich toe trekt. Dat zou democratis­ch het zuiverst zijn. Laat de fracties enkele geschikte namen verzamelen en ga vervolgens na wie de meeste steun krijgt van de parlements­leden. Desnoods kunnen ze er nog een hoorzittin­g aan koppelen, zoals in het Europees Parlement. Natuurlijk vergt dat zo midden in de vakantiepe­riode wel enig plichtsbes­ef van de gekozenen.

De Commissie kent geen genade: wie te laat is, vist achter het net

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium