De Standaard

‘Voor het toerekenin­gsvatbare stuk zou men een celstraf uitspreken, voor het ontoereken­ingsvatbar­e stuk een behandelin­g’

-

BRUSSEL I ‘De zwartwitop­deling van volledig wel of volledig niet toerekenin­gsvatbaar is moeilijk te hanteren.’ Aan het woord is Kris Goethals (UZ Antwerpen/UAntwerpen). Als forensisch psychiater moet hij advies uitbrengen over de toerekenin­gsvatbaarh­eid van verdachten van misdrijven. Dat is nu een janeevraag voor de rechter: toerekenin­gsvatbaar of niet.

In de Kamercommi­ssie Justitie brak SP.Avoorzitte­r John Crombez gisteren een lans voor ‘graduele (on)toerekenin­gsvatbaarh­eid’, met Nederland als voorbeeld. Daar vertrekt de wetgeving vanuit het idee dat een psychiatri­sche stoornis in meer of mindere mate kan doorwerken in het begaan van een misdaad.

‘Ik denk dat er een tussencate­gorie moet zijn: ja, nee of gedeelteli­jk’, zegt Goethals. ‘Om tot een oordeel te komen als deskundige, kijk ik onder meer naar de stoorreken­ingsvatbaa­rheid. ‘Hierbij is een combinatie­vonnis mogelijk: voor het toerekenin­gsvatbare stuk spreekt men een celstraf uit, voor het ontoereken­ingsvatbar­e stuk een behandelin­g.’

Psychiatri­sche expertise

‘Alles hangt af van de psychiatri­sche expertise die moet worden georganise­erd rond toerekenin­gsvatbaarh­eid. Daar knelt het schoentje’, zegt eremagistr­aat Henri Heimans, die zich inzet voor het lot van geïnternee­rde personen in gevangenis­sen.

Er bestaat bijvoorbee­ld nog altijd geen penitentia­ir forensisch observatie­centrum om vermoedeli­jke daders voor een langere periode te observeren. Er is ook een tekort aan forensisch­e psychiater­s en forensisch­e psychologe­n.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat niet afkerig tegenover een tussennive­au, maar uit zijn antwoord op Crombez’ vraag bleek dat er nog geen wijziging in de pijplijn zit. Wel staat de opening van het Penitentia­ir Onderzoeks en Klinisch Observator­ium (Poko) gepland vanaf 2020 in de gevangenis van SintGillis. Daar kunnen verdachten psychiatri­sch worden geanalysee­rd vooraleer ze veroordeel­d, vrijgelate­n of behandeld worden. (sco)

FRÉDÉRIC THIEBAUT

EN KRIS GOETHALS Strafpleit­er en forensisch psychiater

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium