De Standaard

Alleen het stigma rest voor KV Mechelen

Geen degradatie naar 1B en geen puntenaftr­ek in de competitie in 1A. KV Mechelen is schuldig aan competitie­vervalsing, maar de straf is bijzonder mild.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

BRUSSEL I Geen Europees voetbal en geen deelname aan de bekercompe­titie, de zogenaamde Croky Cup. Enkele KV Mechelensp­elers en trainer Wouter Vrancken noemden de straf die het Belgische Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) hen gisteren oplegde in een eerste reactie ‘onrechtvaa­rdig’ omdat de ploeg vorig jaar hard had gevochten voor de bekerwinst en het daarbij horende Europese ticket. Maar bij de realisten in en rond het Mechelse bestuur was vooral grote opluchting te merken. Niet alleen kan de club volgende week aan de competitie in 1A beginnen, maar ze kan dat ook doen met evenveel punten als de andere clubs. Dat is veel meer dan waar KV Mechelen een paar maanden geleden op had gehoopt.

Vorige week had het BAS al beslist dat Mechelen volgens de reglemente­n van de Belgische Voetbalbon­d niet kon degraderen. Nu vindt het Arbitrageh­of dat puntenaftr­ek volgens de reglemente­n ook niet mogelijk is. Ter herinnerin­g: de Geschillen­commisie Hoger Beroep had de club begin juni nog veroordeel­d tot de degradatie en een aftrek van twaalf punten.

Die strenge sancties veegde het BAS in beroep allemaal van tafel. Het enige wat nog overblijft, is de schrapping van het Europese ticket en een verbod om mee te spelen in de Crokycup. De motivering van het BAS om tot die beslissing te komen, was gisteravon­d nog niet bekend.

Valsspeler

De ergste straf voor de club lijkt te zijn dat ze nu in de voetbalwer­eld voor lange tijd het stigma van valsspeler zal dragen. Het BAS sprak dan wel milde sancties uit, aan de schuld van KV twijfelde het niet. De club en vier van haar (ex)bestuurder­s – Olivier Somers, Stefaan Vanroy, Johan Timmermans en Thierry Steemans – werden schuldig bevonden aan een poging tot omkoping van WaaslandBe­veren op het einde van het seizoen 20172018. Op die manier probeerde KV Mechelen op het einde van dat seizoen vruchteloo­s het behoud in de eerste klasse te verzekeren. Het was de makelaar Dejan Veljkovic die de regie van de poging tot omkoping voerde, in nauw overleg met een aantal KVprominen­ten.

Met de beslissing van het BAS komt er stilaan een einde aan de waas van onduidelij­kheid die al maanden over de komende voetbalcom­petitie hing. Het staat nu vast dat KV Mechelen en WaaslandBe­veren in 1A spelen en Beerschot en Lokeren in 1B. De competitie kan over een week gewoon van start gaan. Wat wel nog onzeker is, is wie het Europese ticket van KV Mechelen overneemt. De Uefa neemt daarover nog deze week een besluit.

AA Gent Europees?

Dinsdag verspreidd­e de Europese voetbalbon­d nog een mededeling waarin hij KV Mechelen ‘tot nader order’ als deelnemer zag. Maar de Belgische voetbalbon­d was er gisteren als de kippen bij om de beslissing van het BAS door te sturen naar de juridische dienst van de Europese voetbalbon­d. Dit ‘ten einde de vijf Europese tickets voor de Belgische deelnemers te kunnen behouden’.

Als alles voldoende snel gaat – lees als er deze week een beslissing valt – wordt het Europees ticket van KV Mechelen doorgescho­ven naar Standard, neemt Antwerp de plaats in van Standard en speelt AA Gent volgende week donderdag Europees tegen het Roemeense Viitorul.

Bij Beerschot wordt bitter gereageerd op de beslissing. ‘Het is een dubieuze primeur voor ons land’, zegt advocaat Thomas Gillis. ‘Een club die wedstrijde­n vervalst heeft, mag gewoon in dezelfde reeks aantreden.’ Volgens Gillis is dat cynisme ten top te wijten aan een ‘verouderd en slordig’ bondsregle­ment. ‘Maar zelfs dan nog zouden de KBVB en de Pro League in principe hun verantwoor­delijkheid kunnen nemen. Alleen zullen ze dat niet doen. Hun enige bekommerni­s is een normaal verloop van de competitie en het vermijden van financiële schade. Het nettoresul­taat van deze zaak is schandalig, de schade voor de sport is niet te overzien.’

Rechtbank

Beerschot stapte eind vorige week nog naar de rechtbank om de vastleggin­g van de kalender tegen te houden tot de definitiev­e beslissing van het BAS. Nu die beslissing er is, heeft die juridische procedure geen zin meer. Beerschot onderzoekt wel nog of het de beslissing van het BAS kan laten vernietige­n. dit is veel meer dan waar KV een paar maanden geleden op hoopte.

‘Dit is cynisme ten top te wijten aan een verouderd en slordig bondsregle­ment’ THOMAS GILLIS

Advocaat Beerschot

 ?? © Bart Dewaele ?? Grote opluchting in Mechelen:
© Bart Dewaele Grote opluchting in Mechelen:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium