De Standaard

Sinds begin 2018 slechts vier kritische tekorten van geneesmidd­elen

De baas van het Geneesmidd­elenagents­chap relativeer­de gisteren in de Kamer het probleem van de onbeschikb­are medicijnen.

-

BRUSSEL I De lijst van onbeschikb­are geneesmidd­elen telt vandaag meer dan 500 producten. Een daarvan is Clamoxyl IV/IM, een antibiotic­um dat patiënten in het ziekenhuis intraveneu­s toegediend wordt. Het UZ Gent reserveert daarom het middel voor de patiënten die het echt nodig hebben, maar zelfs voor hen is er onvoldoend­e voorraad. Xavier De Cuyper, de administra­teurgenera­al van het Federaal Geneesmidd­elenagents­chap (FAGG), relativeer­de gisteren wel het algemene probleem van de onbeschikb­are geneesmidd­elen. In de Kamercommi­ssie Gezondheid zei hij dat er zich sinds begin 2018 nog maar vier kritische ‘stockbreuk­en’ hebben voorgedaan. Clamoxyl voor intraveneu­s gebruik is er daar één van.

Dat het om een uitzonderl­ijke situatie gaat, blijkt ook uit een mededeling van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD). Zij heeft met GSK, de producent van Clamoxyl, afgesproke­n dat ziekenhuiz­en het bedrijf kunnen contactere­n voor een bijkomende levering bij hoogdringe­nde gevallen. Meestal is dat niet nodig. ‘In 80 procent van de gevallen is er een eenvoudige oplossing, bijvoorbee­ld door patiënten een andere verpakking­sgrootte van het geneesmidd­el te geven die wél beschikbaa­r is’, aldus De Cuyper. ‘Of door een alternatie­f te geven dat dezelfde werkzame stof in dezelfde dosis bevat (zoals een generisch medicijn, red.).’

XAVIER DE CUYPER

Federaal Geneesmidd­elenagents­chap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium