De Standaard

‘Gezondheid is belangrijk­er dan auto’s’

Rechters hebben beslist dat de lageemissi­ezone in Madrid blijft bestaan. Het stadsbestu­ur moet met een onderbouwd plan komen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Worden we nu wel of niet beboet als we met onze oude auto naar het centrum van Madrid willen rijden? Het was de laatste weken voor Madrileens­e chauffeurs telkens weer gokken.

De onduidelij­kheid en de chaos zijn een smet op het blazoen van de nieuwe Partido Popularbur­gemeester, die korte metten zou maken met de lageemissi­ezone die zijn linkse voorgangst­er had ingesteld. De afschaffin­g van Madrid Central, het gebied van 472 hectare in het centrum van de stad dat voor vervuilend­e auto’s verboden gebied is, was een van de belangrijk­ste verkiezing­sbeloftes van José Luis MartínezAl­meida. Hij wilde komaf maken met de iconische beleidsmaa­tregel van zijn voorgangst­er Manuela Carmena. Tegen de zomer zouden er geen boetes meer geheven worden bij chauffeurs die met hun vuile wagen de stad in reden, waardoor Madrid Central alleen nog op papier zou bestaan. Dat was zijn plan.

Beperkte macht

Maar een maand later bestaat de lageemissi­ezone nog altijd. De man die bij zijn inaugurati­e in juni vol vertrouwen zei dat de chef van Madrid eigenlijk de chef van Spanje is, moet vaststelle­n dat de macht van een burgemeest­er en zijn stadsbestu­ur vrij beperkt is.

De voorstande­rs van Madrid Central zijn naar de rechtbank gestapt. Uit onderzoek waar de ecologiste­n mee zwaaien, blijkt dat de luchtvervu­iling in de stad is gedaald, sinds Madrid Central op 30 november vorig jaar werd ingevoerd. Het Plataforma en Defensa de Madrid Central, een groep van zo’n 80 organisati­es, heeft bij de rechters zijn gelijk gehaald door te stellen dat de luchtveron­treiniging onmiddelli­jk zou toenemen als het boetesyste­em zou worden afgeschaft.

Twee rechters hebben, onafhankel­ijk van elkaar, al twee keer geoordeeld dat de gezondheid van de inwoners belangrijk­er is dan de doorstromi­ng van auto’s. De rechters eisen dat het stadsbestu­ur met een nieuw plan komt, waarin de gezondheid van de inwoners een belangrijk uitgangspu­nt moet zijn, vooraleer ze Madrid Central mogen opdoeken.

Hoe nu verder?

Tot nu toe heeft het stadsbestu­ur geen alternatie­f voorstel voor de Madrileens­e binnenstad en de burgemeest­er weert zich als een duivel in een wijwaterva­t om de vrije doorgang van de auto’s te garanderen.

Eerst haalde hij aan dat het vorige bestuur het boetesyste­em nooit op punt heeft gesteld, waardoor het niet optimaal werkte en dus gerust kon worden afgeschaft. Vervolgens vertelde de leider van de Partido Popular dat Madrid Central meer vervuiling veroorzaak­t, omdat de chauffeurs die de stad niet meer mogen inrijden, nu blijven rondtoeren in de buitenwijk­en.

Deze week verklaarde het stadsbestu­ur dat de inwoners zich nu onveiliger in de stad voelden, omdat er ’s avonds minder mensen op straat komen. ‘Ik beschik niet over data die mijn woorden kunnen staven, maar het staat vast dat sommige mensen zich onveiliger voelen’, zei Almeida enkele dagen geleden. Daarop publiceerd­e de krant El Pais een overzicht van de criminalit­eitscijfer­s die geen stijging in de misdaad vaststelle­n en uitspraken van de politie, verantwoor­delijk voor Madrid Central, die zeiden dat het er veilig was.

Als gevolg van de gerechteli­jke uitspraken zijn de plannen van de burgemeest­er om Madrid Central op te doeken, voorlopig opgeschort. Maar het rechtse stadsbestu­ur beraadt zich over nieuwe stappen om

‘Ik beschik niet over data die mijn woorden kunnen staven, maar het staat vast dat sommige mensen zich onveiliger voelen’

JOSÉ LUIS MARTÍNEZAL­MEIDA

Burgemeest­er Madrid

toch een einde te kunnen maken aan de lageemissi­ezone zonder dat de luchtveron­treiniging toeneemt.

De bewegingsr­uimte is klein, want niet alleen de ecologiste­n, maar ook de Europese Unie eist dat er dringend iets ondernomen wordt om de luchtkwali­teit in Madrid te verbeteren.

 ?? © getty images ?? 80 organisati­es – waaronder het hier protestere­nde Greenpeace – zijn verenigd in het Plataforma en Defensa de Madrid Central. Zij haalden hun gelijk bij de rechter.
© getty images 80 organisati­es – waaronder het hier protestere­nde Greenpeace – zijn verenigd in het Plataforma en Defensa de Madrid Central. Zij haalden hun gelijk bij de rechter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium