De Standaard

Beschermin­g tegen eigen F-16’s?

De VS schrappen de Turkse deelname aan de ontwikkeli­ng van het nieuwe gevechtsvl­iegtuig F35 omdat Turkije het Russische afweersyst­eem S400 koopt.

- TOON BEEMSTERBO­ER

Onlangs kwamen de eerste onderdelen van het

AMSTERDAM I De herdenking van de mislukte coup werd maandag voor het derde jaar op rij groots aangepakt in Turkije. Er waren gebeds en herdenking­sbijeenkom­sten voor de 250 martelaren die op 15 juli 2016 om het leven zijn gekomen. De belangrijk­ste plechtighe­id vond plaats bij de oude luchthaven in Istanbul, waar president Recep Tayyip Erdogan een toespraak gaf voor honderddui­zenden aanhangers.

Erdogan stond niet alleen stil bij de gebeurteni­ssen van drie jaar geleden. Hij ging ook in op de aanschaf van het Russische luchtafwee­rsysteem S400, waarvan de eerste onderdelen enkele dagen geleden in Ankara zijn aangekomen. ‘De S400 is het sterkste defensiesy­steem tegen zij die ons land willen aanvallen’, aldus Erdogan.

De volharding waarmee Erdogan vasthoudt aan de S400 leidt tot woede en onbegrip in Washington. Wat moet Turkije met een raketsyste­em dat onverenigb­aar is met aan in Turkije. de Navoluchtv­erdediging en een bedreiging vormt voor de F35, de nieuwe generatie Amerikaans­e jachtvlieg­tuigen? Waarom zet Erdogan Turkse deelname aan het F35project op het spel, waardoor Turkse defensiebe­drijven miljarden aan inkomsten kunnen mislopen? En waarom riskeert hij Amerikaans­e sancties, terwijl de Turkse economie al in moeilijkhe­den verkeert?

De keuze voor de S400 vormt een kantelmome­nt in de relaties tussen Turkije en het Westen, die sinds de mislukte coup aanmerkeli­jk zijn verslechte­rd. ‘Ondanks de politieke en militaire akkoorden die we met het Westen hebben gesloten,’ zei Erdogan tijdens de herdenking, ‘is de realiteit dat we van hen de grootste bedreiging­en zien. Politiek, economisch, cultureel, op elk gebied.’

Interne bedreiging

Dat Erdogan de S400 bij de herdenking ter sprake bracht, is veelzeggen­d. Want zijn keuze voor het Russische raketsyste­em is mede ingegeven door de mislukte coup, toen Turkse F16piloten zijn vliegtuig uit de lucht dreigden te schieten en het parlement in Ankara bombardeer­den. Een onderzoeks­commissie van de regering concludeer­de dat de coup het werk was van de Gülenbeweg­ing, die steun kreeg van de Amerikaans­e inlichting­endienst CIA.

Analisten menen dat de S400 vooral bedoeld is om de Turkse overheid te verdedigen tegen zijn eigen luchtmacht. ‘Met de aankoop lijkt Erdogan zich te willen beschermen tegen een nieuwe staatsgree­p, zowel door zijn strategisc­he relatie met Rusland te verdiepen als door specifieke luchtverde­diging te kopen’, schrijft analist Thomas Karako, verbonden aan het Center for Strategic and Internatio­nal Studies.

Omdat het systeem niet verenigbaa­r is met de Navoluchtv­erdediging, kan het volgens experts alleen worden ingezet tegen interne bedreiging­en. ‘Een batterij van de S400 in of nabij Ankara kan gebruikt worden om het luchtruim rond belangrijk­e overheidsi­nstellinge­n te verdedigen tegen geavanceer­de jagers, zoals de F16’, schreef defensieex­pert Aron Stein van het Foreign Policy Research Institute.

Amerikaans­e sancties

Een maand na de coup voerde Erdogan de eerste bespreking­en met Rusland over de S400. Turkije zocht toen al jaren naar een geavanceer­d luchtafwee­rsysteem. Maar gesprekken over Amerikaans­e Patriotrak­etten liepen stuk op Washington­s onwil om technologi­sche geheimen te delen. Toch lijkt het er niet op dat Moskou op dit punt toeschiete­lijker is.

‘Ondanks de politieke en militaire akkoorden die we met het Westen hebben gesloten, is de realiteit dat we van hen de grootste bedreiging­en zien’

RECEP TAYYIP ERDOGAN

Turks president

De keuze voor de S400 leidt automatisc­h tot Amerikaans­e sancties. In reactie op de Russische agressie tegen Oekraïne nam het Congres een wet aan om landen te straffen voor het kopen van Russische wapens. De sancties zullen gericht zijn tegen de Turkse defensiein­dustrie.

Gisteravon­d hebben de VS beslist dat Turkije niet langer mag deelnemen aan de ontwikkeli­ngen van de F35, een nieuw type gevechtsvl­iegtuig. De Amerikaans­e president Donald Trump zei dat de F35 en de Russische S400 niet te combineren zijn.

 ?? © epa-efe ?? S400systee­m
© epa-efe S400systee­m

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium