De Standaard

Geestelijk­e vader ‘Montalbano’ is niet meer

- Andrea Camilleri.

Andrea Camilleri, een van de meest gelezen Italiaanse auteurs in en buiten Italië, is op 93jarige leeftijd in Rome overleden. Camilleri is de geestelijk­e vader van de sympathiek­e maar stuurse Siciliaans­e flik Salvo Montalbano – een knipoog naar Maigret. De detectiver­eeks is in 32 talen vertaald, en de gelijknami­ge televisies­erie – ook uitgezonde­n door Eén – werd door 1,2 miljard tvkijkers gesmaakt.

Camilleri was ook theaterreg­isseur, dramaturg, acteur en docent regie. Zijn eerste roman verscheen toen hij al 53 was, maar die achterstan­d haalde hij ruimschoot­s in. De Siciliaan, die het grootste deel van zijn leven in Rome woonde, publiceerd­e zowat honderd boeken, waarvan enkel in Italië 25 miljoen exemplaren werden verkocht.

Met zijn romans, die bol staan van de sociale kritiek, groeide de Siciliaan uit tot een belangrijk­e chroniqueu­r van zijn land en een veelgevraa­gde gast in tv en radioprogr­amma’s. Als communist waarschuwd­e hij in de jaren 90 al voor Berlusconi. In recente tijden was hij een luis in de pels van Matteo Salvini. (iro)

Morgen in dSL: een portret van Camilleri.

 ?? © Photo News ??
© Photo News

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium