De Standaard

Wijn en zuivel kopen Belgen over de grens

Goedkopere producten en aantrekkel­ijke prijsformu­les doen Belgen in Nederland of Frankrijk winkelen. De Belgische voedingsin­dustrie ziet het met lede ogen aan.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Fevia, de spreekbuis van de Belgische voedingsin­dustrie, luidt de alarmbel, nu blijkt dat de verkoop voor het eerst in tien jaar is gedaald. Dat is te wijten aan een lagere omzetstijg­ing op de buitenland­se markten en een aanzienlij­ke terugval van de afzet in België. Volgens Fevia steken de Belgen meer en meer de grens over om hun inkopen te doen.

Het verwijst daarvoor naar cijfers van het onderzoeks­bureau GfK waaruit blijkt dat Belgen vorig jaar 4,6 procent meer hebben uitgegeven in supermarkt­en in de buurlanden. In vergelijki­ng met 2008 gaat het om een stijging van 43,4 procent. De grote boosdoener zijn de taksen, waardoor voeding in ons land 10 tot 15 procent duurder is dan in de omringende landen, stelt Fevia.

14 procent duurder

Franse supermarkt­en zijn aantrekkel­ijk door de goedkopere wijn en het goedkopere water. De Nederlands­e winkels scoren dan weer met hun prijsbreke­rformules, die veel producten goedkoper maken dan in België.

Recente cijfers van het Europese statistiek­enbureau Eurostat geven een indicatie van de prijsversc­hillen voor 2018. Voor alcoholisc­he dranken ligt het gemiddelde prijspeil in Frankrijk 6 procent onder het Europese gemiddelde, terwijl België er 6 procent boven zit.

Nederland zit daartussen­in. Voor voeding zitten onze noorderbur­en net boven het Europese gemiddelde (plus 1 procent) terwijl België erboven zit met 14 procent. Vooral voor zuivel, vis, brood, ontbijtgra­nen, fruit en groenten ben je in een Nederlands­e winkel goedkoper af. ‘Maar het blijft niet beperkt tot voeding’, zegt retailexpe­rt Gino Van Ossel. ‘Ook de prijzen van nonfoodpro­ducten zoals wegwerplui­ers blijken veel goedkoper.’

Jumbo

Toch denkt Van Ossel dat de beste tijd van over de grens winkelen voorbij is. Sinds nieuwjaar is de btw op levensmidd­elen namelijk opgetrokke­n van 6 naar 9 procent, waardoor de prijskloof kleiner wordt. ‘Je hoeft trouwens ook niet meer over de grens te gaan om te kunnen profiteren van de prijsformu­les die de Nederlands­e supermarkt­en al jaren afficheren. Je kunt hier ook naar een Albert Heijn of een Jumbo gaan.’

‘Ook nonfood zoals wegwerplui­ers blijkt veel goedkoper over de grens’ GINO VAN OSSEL Retailspec­ialist

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium