De Standaard

Onderzoek naar Amazon

-

Europees Commissari­s Margrethe Vestager laat onderzoeke­n of webwinkel Amazon de concurrent­ieregels met voeten treedt. Ze vermoedt dat Amazon te makkelijk toegang heeft tot gegevens van andere verkopers die gebruikmak­en van Amazons platform. Het Amerikaans­e bedrijf heeft twee petjes op: verkoper en uitbater van een digitaal winkelcent­rum.

Concreet gaat de Commissie na of de contracten tussen Amazon en de andere verkopers de onderlinge concurrent­ie kunnen afremmen. Als Amazon de externe handelaars verplicht allerlei gevoelige informatie te delen, kan dat het geval zijn.

Ten tweede neemt de Commissie de voorwaarde­n onder de loep van de zogenaamde ‘buy box’. Per product kan slechts één handelaar aanspraak maken op een ‘buy box’ – een apart vakje op de website waarmee de consument met een klik het product in zijn winkelkarr­etje kan laden of zelfs meteen kan kopen. Wie in aanmerking komt voor de ‘buy box’, is afhankelij­k van gegevens die eveneens concurrent­iegevoelig zouden kunnen zijn.

Er is geen vaste termijn voor de afronding van het onderzoek.

(rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium