De Standaard

€ 1.850

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Associeert u golfen met oude, rijke mannen in polo’s? Fout! Nu ja, dat van de polo’s klopt, maar de afgelopen jaren wint de sport aan popularite­it bij een breder en jonger publiek. Sinds de herintrede op de Olympische Spelen in 2016 – en vierde (!) plaats voor de 24jarige Belg Thomas Pieters (zie foto) – is putten weer hip. Maar wat kost dat, golfen?

Start to Golf

Vlaanderen telt zo’n 55 golfclubs. Ongeveer de helft daarvan heeft een klassiek terrein van 60 à 70 hectare, met achttien holes. De andere helft, vaak aangeduid als ‘golfschool’, doet het met een compacte baan met zes tot negen holes. Het exclusieve imago van golf komt niet uit de lucht vallen. Wie twintig jaar geleden een golfterrei­n wou betreden, moest eerst (prijzig) lidgeld neertellen. In veel clubs had u zelfs een introducti­e nodig om überhaupt binnen te raken.

De federatie Golf Vlaanderen maakte er bij zijn oprichting in 2001 een missie van om de sport toegankeli­jker te maken. ‘Vandaag heeft het overgrote deel van de clubs een Start to golfaanbod’, zegt directeur Marc Verneirt. ‘Dat wil zeggen dat je er een aantal lessen kunt volgen, materiaal inbegrepen om te ontdekken of de sport iets voor jou is – zonder dat je daarvoor lid moet worden.’

De inhoud en prijs van zo’n pakket verschille­n al naargelang van de club. Bij de Antwerp Golf School (AGS) volgt u voor 150 euro een reeks van vijf groepsless­en. Bij golfclub Witbos in Noorderwij­k betaalt u 190 euro voor een starterspa­kket van negen groepsless­en.

Lidmaatsch­ap

Bevalt het putten, pitchen en chippen? Of, beter nog, hebt u talent? Tenzij u overweegt zelf een golfterrei­n aan te leggen, moet u zich alsnog aansluiten bij een club. De prijzen variëren van 600 tot 1.800 euro voor een jaar, naargelang van de club en de grootte van het terrein. Zo mag u voor 625 euro een jaar gebruikmak­en van de zes compact holes van AGS (inclusief faciliteit­en, federatiek­aart en verzekerin­g), maar betalen volwassene­n bij Witbos (13 holes) boven op een eenmalige entry van 595 euro jaarlijks 837 euro aan lidgeld.

Jong beginnen loont bij golf: jongeren krijgen forse kortingen. ‘Bij zowat alle clubs kunnen jongeren voor 200 euro een jaar lang golfen en lessen volgen’, zegt Verneirt. Bent u niet meer zo piep en huivert u bij zo’n financieel engagement? ‘Steeds meer clubs beschikken over een zogenaamd greenfeeab­onnement, naar Angelsaksi­sch model.’ Voor 150 à 450 euro krijgt u een federatiek­aart en verzekerin­g en betaalt u de prijs van een dagjestoer­ist of ‘greenfee’ (50 à 70 euro) wanneer u gebruik wilt maken van de terreinen.

Brevet en handicap

duld. Wie zelfstandi­g wil spelen op een terrein, moet een Golfvaardi­gheidsbewi­js (GVB) kunnen voorleggen, een brevet waarmee u aantoont over de minimale kennis en vaardighed­en van het golfen te beschikken. ‘Je gooit iemand die niet kan zwemmen toch ook niet meteen in het 50 meterbad?’, argumentee­rt Verneirt. ‘Een club en golfbal zijn gevaarlijk voor wie niet weet hoe ermee om te gaan. Daarbij vraagt het spel een zekere vlotheid, anders ontstaan er files.’ En niemand houdt van files.

Het examen, dat bestaat uit een theoretisc­h en een praktisch gedeelte, kunt u gewoon bij de club inplannen en afleggen. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding (ca. 50 euro).

Bent u geslaagd? Dan krijgt u behalve een brevet ook een ‘handicap’ toegewezen, een indicatie van uw niveau. Een starter met een GVB begint met een handicap 45. Hoe lager de handicap, hoe beter de golfer. Uw persoonlij­ke handicap bepaalt in hoeveel slagen u een hole zou moeten uitspelen. Dit systeem maakt dat spelers van verschille­nde niveaus probleemlo­os samen kunnen spelen, zonder dat de prof automatisc­h wint. Wie weet kunt u op een goede dag Tiger Woods verslaan. Om uw handicap te verlagen, moet u deelnemen aan wedstrijde­n. Zowel AGS als Witbos organiseer­t wedstrijde­n voor beginners. Hou rekening met inschrijvi­ngsgeld van

5 à 6 euro.

Materiaal

Een ervaren golfer heeft minstens veertien golfstokke­n in zijn tas. Verneirt, zelf al ruim twintig jaar golfer, heeft clubs van 150 euro per stuk. ‘Maar dat is gegroeid. Een starter heeft voldoende met een basisset van zes à zeven clubs.’ Zo’n starterspa­kket (inclusief tas) kost

150 à 250 euro. Verder op het lijstje: handschoen­en (10 euro) tegen blaren en golfschoen­en (60 à 120 euro) voor meer grip. Een buggy huren is in Vlaanderen niet gebruikeli­jk, maar golfen op zijn Amerikaans kan; hou rekening met 30 euro huur per dag.

En die fameuze dresscode? ‘Als je gaat fietsen, doe je toch ook een fietsbroek aan.’ Vrees niet – u hoeft geen geruite pofbroek aan te trekken – maar een polo (20 euro) en bermuda (20 euro) zijn gebruikeli­jk. Ook

een goede regenbroek (40 euro) is geen overbodige luxe.

Besluit

Starten met golfen kost u gemiddeld 540 euro aan groepsless­en en materiaal. Wie daarna geregeld een balletje wil slaan en een wedstrijd spelen, moet rekening houden met jaarlijkse kosten van gemiddeld 1.310 euro.

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium