De Standaard

Ewan à la McEwen

Om het palmares van zijn landgenoot Robbie McEwen bij de Lottoploeg te evenaren is de weg nog lang, maar Caleb Ewan nam alvast de eerste horde.

- 106de Ronde van Frankrijk BENEDICT VANCLOOSTE­R

BRUSSEL I Hoe groot kan het contrast tussen twee opeenvolge­nde Toureditie­s voor een team zijn? Zo desastreus de Ronde van Frankrijk vorig jaar verliep voor LottoSouda­l, zo veel winnende balletjes blijven er deze keer uit de trommel rollen. Er zijn elf ritten gereden en behalve de eerste zondag, na de ploegentij­drit in Brussel, mocht al iedere dag een renner van de Belgische ‘nationale ploeg’ het podium op.

Het begon met de witte jongerentr­ui van Caleb Ewan op dag 1. Daarna veroverde Tim Wellens de bollentrui, die hij nu ondertusse­n al negen ritten om de schouders heeft. En na Thomas De Gendt staat sinds gisteren ook Ewan met een ritzege achter zijn naam. De laatste succesTour van de Lottoploeg, editie 2016 (twee ritzeges en zes dagen bollen), is nu al overtroffe­n.

Exact een jaar geleden, toen net als vandaag de twaalfde etappe in de Tour op het programma stond, bereikte de ploeg het dieptepunt van haar campagne 2018. De aankomst lag op L’Alpe d’Huez en nog voor de slotklim opdoemde, besloot André Greipel vroegtijdi­g huiswaarts te keren. Zo ontgoochel­d was hij in het huis waar hij al sinds 2011 de eer hoog hield. De sprinter ergerde zich aan het gebrek aan profession­alisme binnen de ploeg. Ook voelde hij zich gekrenkt door de manier waarop de bespreking­en over zijn contractve­rlenging waren afgesprong­en.

Met Greipel verdween die dag ook zijn maat Marcel Sieberg uit de Tour, nadat eerder al Tiesj Benoot en Jens Keukeleire na valpartije­n de wedstrijd hadden verlaten. De Ronde van Frankrijk was goed halfweg en de helft van de ploeg zat al thuis. Ondertusse­n was ook de positie van de kapitein van het schip, Paul De Geyter, steeds meer ter discussie komen te staan. In oktober zou hij als ceo uiteindeli­jk de laan worden uitgestuur­d, nauwelijks dertien maanden na zijn aanstellin­g.

Aanvalsspi­rit

Brusselaar John Lelangue nam dit seizoen het roer over en ook hij kreeg de voorbije maanden de wind van voren. In het voorjaar bleef alweer de grote overwinnin­g uit. Toen vervolgens bekend raakte dat Victor Campenaert­s de ploeg mogelijk zou verlaten om budgettair­e ruimte vrij te maken voor ‘oudjes’ Philippe Gilbert en John Degenkolb, groeide het onbegrip. Was uitgereken­d Campenaert­s niet de man die met zijn werelduurr­ecord voor het publicitai­re hoogtepunt had gezorgd? Nauwelijks een week geleden nog werd LottoSouda­l in een krant afgeschild­erd als een ‘staatsploe­g zonder plan en zonder visie’.

Behalve de ceo en de aanstellin­g van Kevin De Weert als gedreven performanc­emanager is er binnen de ploeg in vergelijki­ng met de vorige Tour nog wel meer veranderd. Niet alleen het feit dat LottoSouda­l deze keer gespaard blijft van noodlottig­e valpartije­n, maar ook en vooral de gretige mentalitei­t van de renners. Met name Tim Wellens, vorig jaar niet in de Tour, wekte met zijn jacht op de bollen al op dag 3 de aanvalsspi­rit tot leven. Niet toevallig ging de prijs van de strijdlust in deze Tour al vier keer naar een renner van de Lottoploeg.

De vrucht van de belangrijk­ste veranderin­g werd gisteren geplukt: de sprintersw­issel die zich afgelopen winter binnen de ploeg voltrok. Dat LottoSouda­l een toptransfe­r als Caleb Ewan kon realiseren, is in de eerste plaats het resultaat van het kneedwerk door Marc Sergeant. Het was de sportief manager die al tijdens de Ronde van België 2017 met Ewans makelaar rond de tafel zat en de basis van het vertrouwen legde.

Ewan had vorige zomer tot zijn grote ontgoochel­ing de Tour op tv moeten volgen, hoezeer hij ook al maandenlan­g naar zijn grote debuut had uitgekeken en toegewerkt. Maar de plannen waren veranderd, verklaarde de ploegleidi­ng bij Mitchelton­Scott, en de sprinter paste niet meer binnen het concept rond klassement­srenner Adam Yates. Ewan zelf zocht de verklaring eerder in het feit dat hij geweigerd had zijn contract te verlengen. ‘Het was een frustreren­d seizoen, mijn grootste vormpiek is vorig jaar gewoon verloren gegaan.’

Automatism­en

De uit Sydney afkomstige Ewan ontdekte de Tour toen hij negen was, in 2003. Het was de editie waarin Robbie McEwen en Baden Cooke tot op de slotdag in Parijs strijd leverden om het groen. Tot een gat in de nacht zat kleine Caleb voor het scherm gekluister­d om te zien hoe Cooke pas op de ChampsElys­ées het pleit in zijn voordeel zou beslechten. Supportere­n deed Ewan voor McEwen, die toen de kleuren verdedigde van ... Lotto (met Domo als cosponsor).

McEwen reed van 2002 tot en met 2008 voor de Lottoploeg. In die periode behaalde hij in de Tour elf ritzeges, een aantal dat alleen door Greipel werd geëvenaard in de lange Tourgeschi­edenis van de ploeg, die teruggaat tot 1985. In zijn Lottotijd droeg McEwen ook 51 keer het groen en werd hij drie keer als eindwinnaa­r van het puntenklas­sement gehuldigd. ‘Ik wil voor deze ploeg hetzelfde betekenen als mijn idool Robbie McEwen destijds’, verklaarde Ewan toen in augustus vorig jaar zijn transfer geofficial­iseerd werd.

Net als McEwen is Ewan een ‘plantrekke­r’ in de sprint, zo bleek ook in de straten van Toulouse. Hij is het type sprinter dat graag afgezet wordt in het wiel van een andere snelle man, gisteren Groenewege­n, om die met een ultieme jump te remonteren. Vandaar ook dat hij het zo belangrijk vond dat Roger Kluge deze winter meekwam van bij Mitchelton­Scott. De Duitse pistier weet als geen ander waar zijn Australisc­he kopman wil worden afgezet.

De automatism­en die de twee de voorbije jaren hebben opgebouwd, zorgden ervoor dat de sprinttrei­n bij LottoSouda­l niet vanaf nul moest worden opgebouwd. Zo weet Ewan nu al in het eerste seizoen voor zijn nieuwe werkgever grote overwinnin­gen te behalen. Gisteren was het al zijn zevende winst van het jaar, na eerder ook twee ritzeges in de Giro.

Twee kansen

De Tour is al over de helft en er valt nog steeds over te discussiër­en wie de beste van de sprinters is. Van tevoren bestond daar bij de meeste waarnemers geen twijfel over, maar de teller van Dylan Groenewege­n staat nog altijd ‘maar’ even hoog als die van Elia Viviani en Caleb Ewan. Het geeft aan dat het sprintersr­ijk een nieuwe rangorde aan het zoeken is, in opvolging van het triumviraa­t CavendishG­reipelKitt­el.

Een sprinter die vier of vijf overwinnin­gen op zak kan steken, zoals van 2008 tot en met 2017 nagenoeg jaarlijkse kost was, zit er dit jaar zeker niet meer in. Op papier resten er nog slechts twee sprintersk­ansen: volgende dinsdag in Nîmes en op de slotdag in Parijs. Maar dan moeten de snelle mannen ook het hooggeberg­te overleven. Dat verschijnt vandaag voor het eerst op het menu.

Niet toevallig ging de prijs van de strijdlust al vier keer naar een renner van de Lottoploeg

 ?? © Yorick Jansens/belga ?? Met een ultieme remonte verwijst Caleb Ewan (l.) Dylan Groenewege­n naar de tweede plaats.
© Yorick Jansens/belga Met een ultieme remonte verwijst Caleb Ewan (l.) Dylan Groenewege­n naar de tweede plaats.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium