De Standaard

Luik huilt, in de hemel klinkt een lach

- MICHAËL VAN DAMME Robert Waseige: een charismati­sche bondscoach.

Oudbondsco­ach Robert Waseige is op 79jarige leeftijd overleden. Wie Robert Waseige zegt, zegt BelgiëBraz­ilië op het WK 2002 met de afgekeurde goal van Marc Wilmots. Zijn hart lag in Luik, dat in rouw is. In de hemel laat hij met zijn gevoel voor humor een lach weerklinke­n.

BRUSSEL I Iedereen kent Luikenaar Robert Waseige als een charismati­sche bondscoach, een vader en later opafiguur, die zich uitdrukte in sappig, grappig Nederlands. Legendaris­ch is zijn uitspraak ‘de ene dag is een speler geblesseer­d, de andere dag is hij zo fris als een konijn op de plein’.

Waseige was een bon vivant, een liefhebber van sigaren – hij rookte ze ook op de bank – die kon genieten van een borrel. Maar toen zijn relatie met de pers verzuurde, kon hij ook cynisch uit de hoek komen.

In 2005 zat Waseige voor het laatst in de dugout bij FC Brussels, twee jaar later keerde hij even terug als sportief raadgever bij zijn oude liefde FC Luik. Daarna trok hij zich terug met zijn familie en kwam nog zelden in de media. In 2001 onderging hij al eens een bypassoper­atie en de jongste tijd sukkelde hij met zijn gezondheid. Vorige week werd hij met ernstige hart en nierproble­men opgenomen in het ziekenhuis. Daar overleed hij.

Toen hij in 1999 overnam van Georges Leekens was Robert Waseige de eerste Waalse bondscoach ooit. Hij begeleidde de Rode Duivels naar het EK 2000, waarvoor België als gastland automatisc­h geplaatst was. Zijn debuut werd de legendaris­che oefeninter­land NederlandB­elgië, die op 55 eindigde. Het EK zelf werd geen succes. België ging er in de eerste ronde al uit na

een flater van doelman Filip De Wilde in de derde groepsmatc­h tegen Turkije (02).

Waseige wist de Rode Duivels naar het WK 2002 te loodsen na twee barragemat­chen tegen Tsjechië. In Japan zou Waseige een stormachti­g toernooi beleven. Aanleiding was het nieuws net voor de afreis dat Waseige na het WK opnieuw aan de slag zou gaan bij Standard. Waseige werd neergezet als een hypocriet en een leugenaar en dat kelderde zijn humeur. Het rommelde in de spelersgro­ep en de berichtgev­ing daarover wekte nog meer irritatie op. De relatie tussen Waseige en de media raakte verzuurd, spelers praatten niet meer met de pers en die reageerde door afwezig te blijven op de persconfer­entie van Waseige voor de 1/8ste finale tegen Brazilië. Waseiges biograaf JeanLouis Donnay was de enige journalist in de zaal.

Waseige kon in deze storm rekenen op de onvoorwaar­delijke steun van Marc Wilmots. In de tweede ronde zouden de Rode Duivels zich opladen en een historisch­e wedstrijd spelen tegen Brazilië. België kwam ijzersterk voor de dag tegen de latere wereldkamp­ioen, maar zag om onduidelij­ke redenen een doelpunt van Marc Wilmots afgekeurd worden door scheidsrec­hter Peter Prendergas­t en het ging eruit (02). Het afgekeurde doelpunt van Wilmots is Belgisch voetbalerf­goed, de knappe prestatie tegen Brazilië een kleine revanche voor Waseige.

Drie keer Trainer van het Jaar

Robert Waseige was zestig jaar oud toen hij bondscoach werd en had daarvoor een rijke carrière als clubcoach achter de rug. Hij zou drie keer trainer zijn van Standard en Charleroi en werd drie keer verkozen tot Trainer van het Jaar (1985, 1994 en 1995). Waseige won één beker, in 1990 met zijn FC Luik, maar hij werd nooit landskampi­oen van België. Hij probeerde het ook in het buitenland, in 1996 bij Sporting Lissabon, maar dat was geen succes.

Waseige groeide op in Vottem, zag in zijn jeugd de bommen van de Tweede Wereldoorl­og en kende als zoon van een mecanicien en een huismoeder de waarde van het geld. Op achtjarige leeftijd sloot Waseige zich aan bij Club Luik, dat altijd zijn grote liefde zou blijven. Hij was niet de snelste verdediger en moest dat compensere­n met inzet, werkkracht en intelligen­tie. Zo dacht hij als voetballer eigenlijk al als een coach. Hij droomde als twintiger trouwens al van een trainersca­rrière.

Bij Winterslag was hij even spelertrai­ner waarna hij definitief het trainersva­k instapte. Hij loodste de club in drie jaar tijd van derde naar eerste klasse. In 1976 trok hij voor het eerst naar Standard, waarmee hij drie keer op rij derde werd in de competitie.

Luik in rouw

Tussen 1983 en 1992 coachte hij FC Luik en maakte van zijn moederclub een subtopper. In 1985 loodste hij FC Luik naar de derde plaats en een Europees ticket. Waseige werd verkozen tot Trainer van het Jaar. In 1990 won hij met Club Luik de Beker van België.

Benoit Thans voetbalde bij FC Luik vijf jaar onder de vleugels van Waseige. ‘Hij heeft me enorm geholpen in mijn carrière’, aldus Thans. ‘Hij kende zijn spelers van binnen en van buiten, verdiepte zich in hen als mens en wist hen te raken en te motiveren. Een wapen dat hij in de strijd gooide, was zijn gevoel voor humor. Hij was een intelligen­t en gevoelig man, maar kon ook hard zijn voor mij. Daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Hij heeft me discipline bijgebrach­t. Ik ken hem en zijn familie heel goed, want ik ging met zijn zoon Frédéric naar school en later naar het leger. We hebben ook samen gevoetbald. Robert was

Als Franstalig­e bondscoach moest Waseige de pers ook in het Nederlands te woord staan. Dat leverde opmerkelij­ke uitdrukkin­gen op als ‘de ene dag is een speler geblesseer­d, de andere dag is hij zo fris als een konijn op de plein’

net als ik een echte Luikenaar met een ongeloofli­jk hart voor FC Luik. Luik is nu in rouw. Voetbal was zijn passie en zijn liefde. Hij heeft ongeloofli­jke resultaten neergezet met FC Luik, als je dat afzet tegen het beperkte budget. Toen hij bondscoach was, was ik commentato­r. We hebben veel gepraat over voetbal. Hij wilde alles weten.’

Bij zijn eerste passage bij Charleroi (19921994) werd Waseige een tweede keer verkozen tot Trainer van het Jaar. Charleroi werd vierde, de beste prestatie in 25 jaar. Waseige zou Standard voor een tweede keer coachen en werd in 199495 vicekampio­en op één punt van Anderlecht. Dat leverde hem zijn derde trofee op van Trainer van het Jaar. Na een weinig succesvoll­e zijsprong bij Sporting Lissabon en een tweede passage bij Charleroi werd Waseige in 1999 bondscoach, waar ook Vlaanderen hem leerde kennen. Als sindsdien ergens een konijn over een veld loopt, wordt onze eerste Waalse bondscoach in herinnerin­g gebracht.

 ?? © Vereecken, Crochet/photo news ??
© Vereecken, Crochet/photo news
 ?? © Cortex/les sports ??
© Cortex/les sports

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium