De Standaard

Mogelijk nieuw jeugdhuis in Diegem

-

DIEGEM I Het gemeentebe­stuur van Machelen zal onderzoeke­n of een nieuw jeugdhuis in Diegem wenselijk is. De lokale Chiroafdel­ing broedt intussen op een eigen initiatief.

Het idee van een jeugdhuis werd zes jaar geleden al geopperd, maar vond toen geen gehoor, omdat de komst van een jeugdhuis moeilijk te combineren viel met de aanwezighe­id van de lokale chiroafdel­ing.

Maar de voorbije jaren groeide het aantal jongeren in Diegem fors. Reden voor oppositiep­artij SP.ASpiritGro­en om opnieuw een ballonnetj­e op te laten. ‘Machelen is samen met Vilvoorde de gemeente met de jongste bevolking in Vlaanderen’, zegt voormalig burgemeest­er JeanPierre De Groef (SP.A). ‘Met het toenemende aantal jongeren is er meer dan ooit ruimte nodig om gezellig ’s avonds samen te komen.’

Het gemeentebe­stuur wil de mogelijkhe­den bekijken. ‘We zitten na de zomervakan­tie samen met de jeugdraad om ons oor te luisteren te leggen bij de vereniging­en’, zegt schepen van Jeugd Ingrid Deblock (CD&V).

Tot dan is tijdens de zomermaand­en van vrijdag tot zondag het Chirocafé van de jongensafd­eling dé plek voor een gezellig samenzijn.

‘Hier brengen we jongeren samen en krijgen we geld in kas voor het jaarkamp’, zegt Nicolas Decoster, hoofdleide­r en aftredend voorzitter van de jeugdraad. ‘Zo organiseer­den we al een quiz en staan er onder meer feestjes, een spaghettis­lag en karaoke op de planning. Het café is elk jaar een succes en toont ook aan dat onze deelgemeen­te nood heeft aan initiatiev­en om jongeren samen te brengen.’

Een jeugdhuis zou die bron van inkomsten droog kunnen leggen. ‘Het is inderdaad een moeilijke evenwichts­oefening. Daarom broeden we zelf op een initiatief. We zijn onze Chiro aan het omvormen tot een vzw. Zo kunnen we een deel van onze werking uitbestede­n aan de oudleiding en kan de leiding zich richten op de activiteit­en. Als onderdeel daarvan bekijken we hoe we een jeugdhuis kunnen organisere­n zonder dat het in het vaarwater van onze Chiro terecht komt. Onze lokalen zijn een prima locatie.’ (ddl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium