De Standaard

De truc van Von der Leyen

-

Ursula von der Leyen (EVP) heeft gegokt en gewonnen. De eerste vrouwelijk­e voorzitter van de Europese Commissie haalde een nipte meerderhei­d in het Europees Parlement. De stemming was geheim, dus speculatie­s zijn toegelaten, maar uiteindeli­jk zullen we nooit precies weten wie haar kandidatuu­r heeft ondersteun­d. Wie de echte winnaars en verliezers zijn, is sinds dinsdag wel duidelijke­r geworden.

Wat Von der Leyen in haar toespraak voorafgaan­d aan de geheime stemming allemaal beloofde, lag in de lijn van wat ze de voorbije twee weken aan de parlements­fracties had verteld. Ze wilde zo veel mogelijk socialisti­sche en groene Europarlem­entsleden over de streep trekken. Daarmee speelde ze blufpoker. Ze presenteer­de een erg sociale en groene agenda die zo ambitieus is dat ze het risico liep op stemmenver­lies: ter rechterzij­de, maar wellicht ook binnen de EVP.

Het was een berekende gok, vanwege het geheim van de stemming en de grote kans op dissident stemgedrag. Ze wou niet verkozen worden dankzij de steun van de euroscepti­ci en tegen de wil van de socialiste­n en de groenen in. Per slot van rekening heeft ze de komende vijf jaar vooral de socialisti­sche fractie nodig om de talloze initiatiev­en die ze in Straatsbur­g heeft aangekondi­gd, goedgekeur­d te krijgen. Samen zijn de EVP en de liberale fractie Renew Europe eenvoudigw­eg een te smalle basis voor een duurzame en stabiele meerderhei­d.

Applaudiss­eren of niet?

De truc van Von der Leyen werkte. Dankzij haar progressie­ve agenda ging een groot deel van de socialiste­n uiteindeli­jk overstag en wist ze zelfs de groene fractie in verlegenhe­id te brengen. De groenen wisten letterlijk niet welke kant op te kijken, toen ze aankondigd­e dat Europa tegen 2050 het eerste klimaatneu­trale continent ter wereld moet worden. Aan hun lichaamsta­al was te zien dat ze zich niet op hun gemak voelden bij zoveel groen voluntaris­me van de Duitse minister van Defensie, terwijl zij vooraf hadden aangekondi­gd haar kandidatuu­r sowieso niet te steunen. Mogen we nu toch applaudiss­eren of niet, zag je veel groene Europarlem­entsleden denken.

De groene fractie moet de komende maanden en jaren opletten dat ze ondanks hun verkiezing­swinst niet in een steriele oppositier­ol verzeild raakt. Het Europees Parlement leent zich weliswaar niet tot vaste meerderhed­en, maar als Von der Leyen zoals beloofd na honderd dagen op de proppen komt met haar European Green Deal, kunnen ze die toch moeilijk opnieuw zomaar afschieten.

Als de groene fractie de kandidatuu­r van Von der Leyen ondanks interne dissidenti­e formeel had gesteund, zoals de socialiste­n hebben gedaan, zou ze een comfortabe­lere startposit­ie hebben in de onderhande­lingen over de Commissiev­oorstellen, ook ten aanzien van de andere fracties. Voor de EVPfractie wordt het nu gemakkelij­ker om geen rekening te houden met de groene besognes, want ‘jullie hebben Von der Leyen niet gesteund’. Bij de socialisti­sche fractie daarentege­n staat de EVP in het krijt. Zonder socialisti­sche steun was ‘hun’ kandidaat Von der Leyen nu geen Commissiev­oorzitter.

Flutportef­euille als straf

Ook op verschille­nde regeringsb­anken zal er dinsdagoch­tend ongemakkel­ijk heen en weer zijn geschoven. Zoveel sociale en groene accenten, was dat nu de bedoeling? Door in de richting van de linkse fracties in het Europees Parlement op te schuiven, heeft Von der Leyen alvast de beleidsafs­tand met talloze regeringen vergroot. Oh ironie, want had Von der Leyen haar verrassend­e kandidatuu­r niet aan de alfamannet­jes en vrouwtjes van de Europese Raad te danken en zou ze daardoor niet eeuwig in de houdgreep van de lidstaten zitten?

Volgens kwatongen hebben de staatshoof­den en regeringsl­eiders een coup gepleegd op de Europese democratie door het systeem van Spitzenkan­didaten af te serveren, maar Von der Leyen wil er desondanks verder mee aan de slag. Afspraak in 2024. Nog niet zo lang geleden was er bij de lidstaten onvoldoend­e steun om Europa tegen 2050 klimaatneu­traal te maken, terwijl Von der Leyen uitgereken­d dat aan het Europees Parlement heeft beloofd.

Bovendien verzoekt ze de hoofdstede­n vriendelij­k maar met aandrang om vrouwelijk­e kandidaten voor te dragen, zodat ze aan het hoofd kan komen van een Commissie die genderneut­raal is. Dat wordt wellicht een ferme streep door de rekening van en kele nationale politici, mannen welteverst­aan. Von der Leyen kan hier na haar belofte aan het Parlement onmogelijk op terugkomen. Bovendien staat ze relatief sterk tegenover de lidstaten: kandidaten die niet in haar ingewikkel­de puzzel passen, kan ze altijd weigeren. Of straffen met een flutportef­euille.

Toen ze daar vier uur lang moederziel alleen stond, gaf Von der Leyen niet de indruk de handpop te zijn van eender wie, en al zeker niet van de lidstaten. Haar lot hangt in de eerste plaats af van het Europees Parlement, en dat besefte ze. Of beter: daar heeft ze als volbloed politica handig op ingespeeld. Dan toch wie laatst lacht, best lacht in deze imperfecte Europese democratie?

Von der Leyen staat vrij sterk tegenover de lidstaten: kandidaten die niet in haar ingewikkel­de puzzel passen, kan ze altijd weigeren

 ?? © epaefe ?? Ursula von der Leyen speelde blufpoker, maar haalde haar slag binnen.
© epaefe Ursula von der Leyen speelde blufpoker, maar haalde haar slag binnen.
 ??  ?? STEVEN VAN HECKE Hoofddocen­t Europese en vergelijke­nde politiek, KU Leuven
STEVEN VAN HECKE Hoofddocen­t Europese en vergelijke­nde politiek, KU Leuven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium