De Standaard

Hete herfst op komst voor Macron

Na meer dan een jaar onderhande­len werden gisteren de plannen voor Macrons grote pensioenhe­rvorming op tafel gelegd. Het is nu al zeker dat er deze herfst stevig zal actiegevoe­rd worden.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE JOLIEN DE BOUW

raakt niet aan de pensioenle­eftijd van 62 jaar.

PARIJS I Een grondige pensioenhe­rvorming, het was een van de grote beloftes tijdens de campagne van Emmanuel Macron in 2017. De presidents­kandidaat, die als minister onder François Hollande zijn wil om Frankrijk te hervormen had getoond, lanceerde tijdens de race naar het Elysée een nieuwe pensioenre­geling als stokpaardj­e.

Dat deed hij toen met rechte rug. Door hervorming­en van de vorige regeringen (liefst vier in vijftien jaar) was volgens officiële berekening­en de pensioenka­s gevuld. Ondanks de toegenomen levensverw­achting, en in tegenstell­ing tot wat veel Fransen dachten, leek er geen financiële ijsberg meer in zicht. Al sinds les trentes glorieuses, de drie decennia van welvaart en welzijn na de Tweede Wereldoorl­og, probeerden Franse regeringen tot dit resultaat te komen. Macron wilde het pensioenst­elsel vereenvoud­igen en ‘rechtvaard­iger’ maken.

Van 42 naar 1 stelsel

Maar sindsdien is de wind gekeerd. Al snel na zijn verkiezing bleek uit nieuwe berekening­en van de Conseil d’Orientatio­n des Retraites dat de toestand minder rooskleuri­g was. Macron moest op zoek naar oplossinge­n om de beloofde ‘moeder der hervorming­en’ door te voeren. Hij stelde JeanPaul Delevoye, oudministe­r onder Jacques Chirac, aan als hoge commissari­s voor pensioenhe­rvorming. ‘Monsieur Retraite’ moest Macron helpen om zijn stokpaardj­e niet te verwaarloz­en.

De 42 verschille­nde pensioenst­elsels die Frankrijk nu telt, worden herleid tot één ‘universeel’ pensioenst­elsel. Dat moet voor iedereen hetzelfde zijn: werknemers uit de privésecto­r, ambtenaren, zelfstandi­gen,

landbouwer­s, … Alle pensioenen zullen berekend worden met een puntensyst­eem, waarbij elke euro die iemand heeft bijgedrage­n evenveel waard zal zijn voor iedereen. Nu worden Franse pensioenen berekend op basis van de 25 ‘beste’ jaren voor werknemers uit de privésecto­r en de laatste zes maanden voor ambtenaren.

Dan was er de netelige kwestie van de pensioenle­eftijd. Hoewel de Fransen een pak minder lang werken dan in de buurlanden, steigeren de Franse vakbonden bij het idee dat die leeftijd omhoog zou gaan. Macron raakt daarom niet aan de wettelijke leeftijd van 62 jaar. Wel wordt er een âge d’équilibre ingevoerd. Wie doorwerkt tot 64 jaar, krijgt zijn volledige pensioen uitbetaald. Zo hoopt de regering het stelsel financierb­aar te maken.

Macron moet het geld voor deze hervorming nog vinden

En daar knelt het schoentje, want Macron moet het geld voor deze pensioenhe­rvorming nog vinden. De president heeft al vaker laten vallen dat de Fransen meer zullen moeten werken om de beloofde maatregele­n na de revolte van de gele hesjes te kunnen financiere­n. De regering heeft daarvoor al 17 miljard euro bovengehaa­ld.

Nog voor de plannen bekend geraakten, beloofden de vakbonden alvast acties in de herfst. Ze zijn niet te spreken over de ‘hervorming­en die een grote groep gepensione­erden in de armoede zullen duwen en waardoor arbeiders zullen moeten werken tot ze erbij neervallen’.

Macron is zich bewust van de explosieve aard van dit debat. Een wetsvoorst­el zal pas na de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2020 voorgelegd worden en het nieuwe pensioenst­elsel wordt pas over zes jaar van kracht, na de presidents­verkiezing­en van 2022.

 ?? © photo news ?? Emmanuel Macron
© photo news Emmanuel Macron

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium