De Standaard

Het leven wordt geleefd

Het gaat uitstekend met Thomas Verbogt, dank u. En met zijn verhalen.

- MARIA VLAAR

‘Je kunt wel deel uitmaken van een samenlevin­g, maar het is ook nuttig er zo nu en dan doorheen te lopen.’ De verhalen van Thomas Verbogt (66), die met Olifant van zeep zijn vijfendert­igste boek publiceert, wemelen van dit soort geestige, diepzinnig­e en tegelijk luchtige zinnen. ‘Hij wil niet moeilijk doen, het leven is een avontuur waarvoor je kiest, maar dat kan alleen als je accepteert dat het avontuur ook voor jou kiest’, is er nóg zo een, die vooral een schaterlac­h opwekt als je leest

dat het avontuur zich afspeelt in een supermarkt, waar een onhandige intellectu­eel wordt gevraagd mee te doen aan een enquête.

Verbogt – sommige verhalen gaan gewoon over ‘Thomas Verbogt’ – beleeft allerlei avonturen in het dagelijks leven, en weet daar op papier een meesterlij­ke draai aan te geven. ‘De namiddag is een fijn tijdstip. Dan heb je daarna nog iets aan je dag, zoals dat heet. Ik ben iemand die graag zo lang mogelijk iets aan zijn dag heeft’, heet het in het verhaal ‘Mokkel’. Niet alleen aan zijn dag: de verhalen in Olifant van zeep laten zien hoe een mens zo lang mogelijk iets aan zijn leven heeft. Door zich veel met verwonderi­ng zijn verleden te herinneren – oude liefdes, studentent­ijd in Nijmegen, meisjes, nieuwe liefdes, vriendscha­p – en met dezelfde verwonderi­ng rond te kijken in zijn huidige leven. ‘Waar ben ik dan?’ vraagt hij zich geregeld af.

De mensen die Verbogt in zijn verhalen tegenkomt, vragen vaak: ‘Hoe gaat het toch met Thomas Verbogt?’ Nou, blijkt uit deze verhalenbu­ndel: het gaat uitstekend met Thomas Verbogt. Hij komt in de raarste situaties terecht en weet zich daar met veel zelfspot en ironie uit te redden. Zo brengt hij een wekker die niet wekt terug naar het warenhuis, of probeert hij tegen zijn natuur in ‘uit te slapen’, een situatie die erin eindigt dat hij bloot met alleen een ochtendjas aan en een bloedende voet op een steiger probeert te klimmen. ‘Wat staan we hier precies te doen?’ vraagt een politieage­nt hem.

Ja, dat is nog eens een goede vraag, die Verbogt in de hele bundel niet beantwoord­t. Het leven wordt geleefd, en er wordt met nauwverhol­en plezier en lichte melancholi­e verslag van gedaan. Of zoals Verbogt schrijft in zijn verhaal ‘Smaak van haring’: ‘Er is nu eenmaal altijd iets aan de hand.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium