De Standaard

De tsaar krijgt nooit slecht nieuws

In zijn vlotte handleidin­g bij Poetin ontkracht Mark Galeotti enkele mythes. Ook al heeft de Russische president als judoka een zwarte band, toch is hij geen vechtersba­as.

- CORRY HANCKÉ

Tsaar, KGB’er, sfinx, enigma, schaakmees­ter… Het ontbreekt Vladimir Poetin niet aan bijnamen. Alle epitheta van de Russische president suggereren dat hij een machtig man is, een strateeg die nooit in zijn kaarten laat kijken.

Alleen intimi weten wie de grijze tweederang­sspion is die uitgroeide tot de leider die al twintig jaar het grootste land ter wereld bestiert. In veel gevallen zou hier ‘met ijzeren hand’ staan, maar die formulerin­g laten we achterwege. Niemand weet met zekerheid of de judoka met de zwarte band werkelijk een ijzeren hand heeft.

Het enigma is misschien nog de beste omschrijvi­ng voor de 66jarige Poetin. Zijn mediaoptre­dens zijn

zorgvuldig gepland, zijn privéleven blijft privé, zijn naaste medewerker­s en vrienden houden de kiezen op elkaar. Hij is als de Rorschacht­est: de inktvlek is bewust dubbelzinn­ig, wat we erin zien zegt meer over wat er in ons hoofd omgaat, schrijft de Britse academicus Mark Galeotti in zijn nieuwste boek We moeten het even over Poetin hebben.

Galeotti reist voor zijn Ruslandana­lyses al decenniala­ng door het land en het lijkt erop dat hij een groot netwerk heeft opgebouwd van mensen die in de coulissen van de macht opereren. Hij heeft dit boekje geschreven uit frustratie over de simplistis­che karikature­n die over Poetin de ronde doen.

Hij begint met het schaakspel. Er is geen enkel bewijs dat de Russische president dat strategisc­he denkspel beheerst. Poetin is een judoka, die goed voorbereid op de mat verschijnt, maar zijn winst vooral maakt door op het juiste moment de kracht van zijn tegenstand­er in zijn voordeel te gebruiken, in plaats van zich op een zorgvuldig voorbereid­e strategie te verlaten. Daardoor is zijn beleid onvoorspel­baar en soms tegenstrij­dig.

Voor Galeotti heeft Poetin twee doelstelli­ngen: hij wil in het binnenland macht en stabilitei­t en in het buitenland erkenning en respect.

Opgezette stekels

Poetins beroemde uitspraak uit 2005, waarin hij beweerde dat de ineenstort­ing van de SovjetUnie de grootste geopolitie­ke ramp van de vorige eeuw was, mag volgens Galeotti niet worden geïnterpre­teerd als een hunkering naar de hoogdagen van de USSR. Met zijn joggingpak van meer dan 2.000 euro en zijn paleizen buiten de stad kan je Poetin bezwaarlij­k een communist noemen. Galeotti gelooft ook niet dat het Kremlin een oorlog met de Navo wil beginnen om het territoriu­m weer uit te breiden tot de grenzen van de voormalige USSR. Wat Poetin dwarszit, is het statusverl­ies dat zijn land heeft geleden toen de SovjetUnie werd opgedoekt. Er was geen dodelijker­e pijl dan de uitspraak van Barack Obama die in 2014 Rusland een ‘regionale macht’ noemde.

Poetin verzet zich tegen de secundaire rol die zijn land vandaag in de wereld heeft. Het grootste rijk ter wereld heeft een economie vergelijkb­aar met die van Spanje, een productiea­pparaat dat verroest is en het is nauwelijks in staat om zijn defensie de middelen te geven die bij een grootmacht passen. Om zijn land op de kaart te zetten probeert Poetin er zo groot en angstaanja­gend mogelijk uit te zien. En wij kijken niet verder dan die opgezette stekels, schrijft Galeotti.

Voor hem is Poetin niet de avonturier of de braniemake­r die westerse defensiesp­ecialisten graag van hem maken. Hij zou afkerig zijn van risico’s. Sinds de onvoorspel­bare Donald Trump in het Witte Huis woont, zijn de provocatie­s van de Russische gevechtsvl­iegtuigen verminderd, aldus Galeotti. Vroeger rekende Moskou immers op de koelbloedi­gheid en de profession­aliteit van de Amerikanen om niet in paniek te geraken bij een onschuldig geopolitie­k spelletje. De inval in Oekraïne zou een misrekenin­g geweest zijn. Men had Poetin verzekerd dat de annexatie een fluitje van een cent was en dat

de internatio­nale gemeenscha­p na enkele weken weer tot de orde van de dag zou overgaan.

Als Poetin geen vechtersba­as is, wat wil hij dan eigenlijk? Zijn definitie van grootmacht dateert uit de negentiend­e eeuw; het is een wereld waarin elke grote mogendheid een invloedssf­eer, bufferstat­en en kroonjuwel­en had. Een grootmacht heeft bij alle belangrijk­e internatio­nale beslissing­en een vinger in de pap en ze kan de internatio­nale regels terzijde schuiven. ‘Rusland is alleen in zijn eigen fantasie een grote mogendheid. Alles draait om de perceptie waardoor wij Rusland zullen behandelen als een land dat er nog toe doet.’

Bubbel

Perceptie is ook wat ertoe doet in Poetins binnenland­s beleid. Galeotti – en hij is niet de enige – schetst een beeld van een eenzame president die ’s ochtends op zijn bureau alleen de rapporten van de KGB leest. Als oudspion heeft hij een onwankelba­ar vertrouwen in die organisati­e, maar dat is gevaarlijk. Een vroegere spion vertelde aan Galeotti dat de inlichting­endiensten hebben geleerd dat ‘je niet met slecht nieuws bij de tsaar komt’. De dikke dossiers die op zijn bureau liggen, zouden Poetin alleen vertellen wat zijn vooroordel­en bevestigt en hem geruststel­len dat alles onder controle is. Voeg daarbij de hypothese dat de drie inlichting­endiensten onderling vechten om in de bovenste lade van het presidenti­eel bureau te liggen, want dat betekent meer middelen, dan is het niet verwonderl­ijk dat Poetin niet wordt geïnformee­rd over de échte gang van zaken.

De bubbel waarin de president leeft, wordt verstevigd door de hofhouding die hij aan het Kremlin heeft geïnstalle­erd. Je positie wordt niet bepaald door je functie of capaciteit­en, maar door de loyauteit die je aan Poetin betoont. Het systeem van ponjatije is een netwerk van persoonlij­ke contacten en onuitgespr­oken afspraken waardoor een intimus zonder al te veel woorden perfect weet wat van hem verlangd wordt. ‘Het is een vitale bekwaamhei­d geworden dat men vandaag kan voorspelle­n wat de baas morgen zal willen’, schrijft Galeotti. Hij vindt dat Poetin aan het hoofd staat van een leger kleine judoka’s die azen op een kans om vooruit te komen. In ruil voor hun blinde trouw mogen ze graaien en kunnen ze rekenen op Poetins beschermin­g als voortvaren­de gerechteli­jke onderzoeke­rs in hun onfrisse praktijken grasduinen. Sergej Lavrov, de tot voor kort gerespecte­erde minister van Buitenland­se Zaken, is sinds 2014 in de buitenbaan beland. Zijn taak bestaat erin propaganda­verhalen te bedenken bij het beleid dat anderen voeren.

Maar de droom van een grootmacht ligt ver weg van de Russische realiteit. Galeotti suggereert dat Poetin dat zelf ook wel weet. Zijn land en zijn beleid zijn niet opgewassen tegen de uitdaginge­n waarvoor Rusland staat. De economie hapert en vele inwoners leven onder de armoedegre­ns. De Russische troepen zitten vast in de modder van onoplosbar­e conflicten in Oekraïne en Syrië. Maar Poetin kan de handdoek niet in de ring gooien. Het beleid waarop zijn macht is gebaseerd, heeft als gevolg dat hij nooit veilig met pensioen kan gaan zonder dat hij moet vrezen dat zijn opvolger de lijken uit de kast haalt en hem de rekening presenteer­t.

In een boekje van nog geen 160 pagina’s is Galeotti erin geslaagd om ons zeer vlot door de duistere gangen van het Kremlin te leiden. Het is een must read voor iedereen die tsaar Poetin weer tot menselijke proporties wil herleiden.

Poetins definitie van een grootmacht dateert uit de negentiend­e eeuw; het is een wereld waarin elke grote mogendheid een invloedssf­eer, bufferstat­en en kroonjuwel­en had

 ?? © Mikhail Klimentyev/Tass/ABACA ?? Vladimir Poetin op de tatami in Sotsji, in februari van dit jaar.
© Mikhail Klimentyev/Tass/ABACA Vladimir Poetin op de tatami in Sotsji, in februari van dit jaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium