De Standaard

Een brug te ver

-

G een architect met zoveel a’s in zijn naam als Santiago Calatrava. En dan toch soms Barchitect­uur afleveren. Valencia deed hem een proces aan omdat zijn Ciudad de las Artes y las Ciencias fouten bevatte. In New York was zijn Oculus onder het WTC zo lek dat men dacht dat de Regie der Gebouwen had toegeslage­n.

Dat zou hem in Venetië niet overkomen! Daar mocht hij over het Canal Grande een voetganger­sbrug bouwen. En ook al zinkt de stad weg, als hij zijn brug hoog genoeg hing, zou die boven water blijven. Dus werd ze ietwat steil.

Zijn bureau ging niet over één nacht ijs. Na een grondige omgevingss­tudie ontdekte zijn team dat er in Venetië weleens steen uit Istrië gebruikt was. Die zou hij afwisselen met panelen gehard glas. Die zou hij van onderuit laten belichten. Leuk voor op Instagram.

Het lukte. Na de oplevering in 2008 werd zijn Ponte della Costituzio­ne binnen de kortste keren Ponte di Calatrava genoemd. Er waren wel wat sukkels die zijn concept niet begrepen en zijn strakke neofuturis­me vonden vloeken met de historisch­e architectu­ur. Ach, wat.

Recentelij­k dook nog iemand op die het niet zo op zijn concept begrepen had: de stad Venetië. Die had indertijd wat geprutteld dat de brug geen 7 maar 11,6 miljoen euro kostte, maar nu kwamen ze zaniken dat rolstoelge­bruikers niet over de trapjes raakten en dat het glas bij regenweer glad was. Dat ze eens leerden klunen.

Daar bracht Calatrava tegenin dat al die toeristen rolkoffers voortsjouw­den. Dat was volgens hem oneigenlij­k gebruik van zijn brug. Zopas is de stad voor de rechtbank in beroep gegaan. Ze voerde aan dat toeristen met rolkoffers moeilijk te vermijden zijn bij een brug die de Piazzale Roma verbindt met het hoofdstati­on Santa Lucia.

Calatrava’s knieën knikten toen hij las dat hij 78.000 euro moest betalen. Een station? Dat zijn team dat nu niet opgemerkt had. Toen glimlachte hij. Gelukkig maar, dacht hij, dat hij boven het budget gegaan was.

Met rolkoffers sjouwen, dat is toch oneigenlij­k gebruik van een brug?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium