De Standaard

Maar handvol bezwaarsch­riften tegen boemerangd­ok

-

Er zijn 24 bezwaarsch­riften ingediend tegen het geplande boemerangd­ok in de haven van Antwerpen. ‘Tegen het einde van het jaar kunnen we de procedure afronden.’

Afgelopen weekend is de deadline verstreken om bezwaarsch­riften in te dienen tegen het zogenaamde boemerangd­ok. Dat is een nieuw dok in de haven van Antwerpen, dat door zijn boemerangv­orm het havendorp Doel spaart.

In totaal zijn er 24 reacties binnengeko­men: 6 van openbare diensten en 18 van privéperso­nen. Onder meer de gemeente Beveren, waar het nieuwe dok zou komen, liet van zich horen. Beveren heeft twee verzuchtin­gen, stelt burgemeest­er Marc Van de Vijver (CD&V). Om te verhindere­n dat de nieuwe containerc­apaciteit de mobiliteit­sknoop nog strakker aantrekt, wil hij garanties dat er tegelijker­tijd werk gemaakt wordt van investerin­gen in mobiliteit. Beveren wil ook niet dat nog meer landbouwge­bied moet wijken voor natuurgebi­ed.

Ook de gemeenten SintGillis­Waas en Zwijndrech­t, de intercommu­nale Interwaas, de Polder Land van Waas en hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia hebben een bezwaarsch­rift ingediend. ‘We zullen die nu behandelen’, zegt Freddy Aerts, voorzitter van de taskforce die het complexe project behartigt. ‘Het gaat zeker niet om een lawine aan bezwaren.’ Bij het project voor een nieuwe sluis in Zeebrugge werden om en bij de vijfhonder­d bezwaarsch­riften ingediend.

‘Het gaat zeker niet om een lawine aan bezwaren’

FREDDY AERTS Voorzitter taskforce Complex Project ECA

‘Op het eerste gezicht staan geen onoverkome­lijke zaken in de bezwaarsch­riften. We hopen de procedure tegen het einde van het jaar af te ronden’, zegt Aerts. Op basis van de bezwaarsch­riften wordt nu gekeken of de studies en plannen aangepast moeten worden. De nieuwe Vlaamse regering moet vervolgens definitief het licht op groen zetten voor het project. Pas dan kunnen eventuele klagers naar de Raad van State stappen. Ondanks de procedure met bezwaarsch­riften valt het niet uit te sluiten dat klagers dat alsnog doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium